ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Велики повечерия с Великия покаен канон в Пазарджишка духовна околия

07 март 2017 16:42, Пловдивска митрополия
Велики повечерия с Великия покаен канон в Пазарджишка духовна околия

С благословениетона Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков - втори викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, възглави четири Велики повечерия с 4-те части на Великия покаен канон на св. Андрей Критски.

Първото последование бе отслужено в първия ден от Великия пост на 27 февруари в катедралния храм "Успение Богородично" в Пазарджик. С архиерея съслужиха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, храмовото духовенство - свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, и енорийските свещеници от храм "Св. Петка" в града прот. Димитър Христев и свещ. Сидер Димов, както и свещ. Димитър Милков, председател на храм "Света Троица" в с. Динката.

Свещенослужителите поред изпълниха текстовете на деветте песни от канона. Богомолният народ се включваше със сърце и душа в припева "Помилуй мя, Боже, помилуй мя!", с което съучастваха в така дълбокото по смисъл и трогателно по съдъжание молитвено последование, съчинено от архиепископа на Критската църква свети Андрей. В края на богослужението епископ Яков се обърна към присъстващите:

"Влязохме в благодатните дни на поста. Те събуждат нашата душа от греховния сън, в който тя е заспала. И събудени, нека се стараем да вършим само добро, а злото да забравим. Да умием лицата си, да помажем с елей главите си и с радост да пристъпваме ден след ден към Бога. Това е радост заради великата Негова милост; това е благодарност за възможността да умием греховете си в покаянието. Затова и светата Църква в началото на пътя е отредила да се чете Великият покаен канон - покаянието отваря вратите на Божието милосърдие. Само с дълбоко и искрено разкаяние за греховете си човек може достойно да се подготви за тайнството на светото Причастие, за да му послужи за спасение, а не за осъждане".

Епископ Яков благодари на всички за молитвеното участие и призова и в следващите дни да се събират заедно, защото където са двама или трима, събрани в името Господне, там е и Сам Господ.

На 28 февруари Константийският епископ Яков възглави Великото повечерие с втора част от покайния канон на св. Андрей Критски в храм "Света Параскева" в Пазарджик. В съслужение с него бяха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Димитър Баташки и служащите в него прот. Димитър Христев и свещ. Сидер Димов, прот. Витан Йорданов - председател на храм "Св. архангел Михаил" в Пазарджик и свещ. Спас Дичев от катедралата "Успение Богородично". С едно сърце и една уста присъстващите енориаши изповядаха Символа на нашата вяра, казаха Господнята молитва "Отче наш..." и отново повтаряха умилителния припев на канона: "Помилуй мя, Боже, помилуй мя!". В края на богослужението архиереят благодари на всички за участието в службата, като ги призова в следващия ден отново да се съберат в храм "Св. св. Константин и Елена", за да изпросят пред лицето на Бога молитвеното застъпничество на покровителите на град Пазарджик - светите равноапостолни царе.

В първия ден на месец март Константийският епископ Яков възглави Великото повечерие с трета част от покайния канон на св. Андрей Критски в храм "Св. св. Константин и Елена", гр. Пазарджик. В съслужение с него бяха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма свещеноиконом Петър Каръков, храмовото духовенство, свещеници от града и епархията. Много благочестиви християни присъстваха на богослужението, за да чуят страшните слова на св. Андрей Критски за греха и призива за покаяние на падналия човек. В края на последованието епископ Яков разказа за написването на Великия покаен канон и утвърждаването му за богослужебна употреба: "Когато е писал своето произведение, свети Андрей не е мислел, че то ще се чете от цялата Църква. Това са били просто негови чувства, това е бил каещият се глас на неговата съвест, които той е записал. И когато някой прочитал канона, намирал вътре изразени своите мисли и чувства. Нека и ние, братя и сестри, се вгледаме дълбоко в себе си, канонът със сигурност ще стане отражение и на нашата душа. И тогава, водени от същото това покаяние, да бързаме към примирение с Бога в тайнството на изповедта".

Последната четвърта част на покайния канон бе прочетена по време на Великото повечерие в храм "Св. вмчк Георги", гр. Пазарджик, на 2 март. В съслужение с викарния епископ Яков бяха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, братът на Баткунската света обител „Св. апостоли Петър и Павел“ йеромонах Йоаким, председателят на храм „Св. вмчк Георги“ прот. Петко Еленкин, свещеници от града и епархията.

Епископ Яков се обърна към верния Божи народ със слово за покаянието: „Четири дни усърдно викаме към Бога за прошка и се вдълбочаваме в умилителните думи на канона на критския архиепископ свети Андрей. С това целим да подбудим нашите души към покаяние. Защото само познаването на нашата греховност и разкайването за нея могат да унищожат онзи най-богопротивен грях, от който всички страдаме – гордостта. Тя ни кара дори в минутите, когато Църквата издига ръце към Небесата за молитва, да осъждаме ближния и така да прогонваме благодатта от себе си. Затова и всеки от тези дни на поста е призив към виждане собствената ни греховност, за да можем, осъзнавайки окаяното си положение, да застанем пред лицето на Бога в тайнството на изповедта и от цялото си сърце да извикаме: "Прости ми, Господи, съгреших!".

Архиереят каза още: "Изпълнявам своя синовен дълг към Пловдивския митрополит Николай и ви преподавам отеческия му благослов над вас и вашите семейства. Същевременно прося от негово име и вашите молитви - нека всекидневно изпросваме от Бога помощ за архипастиря си в неговото нелеко служение".

За повече снимки посетете сайта на Архиерейското наместничество в град Пазарджик:

http://arhiereiskopz.com/

 

 

Снимки

Велики повечерия с Великия покаен канон в Пазарджишка духовна околияВелики повечерия с Великия покаен канон в Пазарджишка духовна околияВелики повечерия с Великия покаен канон в Пазарджишка духовна околияВелики повечерия с Великия покаен канон в Пазарджишка духовна околияВелики повечерия с Великия покаен канон в Пазарджишка духовна околияВелики повечерия с Великия покаен канон в Пазарджишка духовна околияВелики повечерия с Великия покаен канон в Пазарджишка духовна околияВелики повечерия с Великия покаен канон в Пазарджишка духовна околияВелики повечерия с Великия покаен канон в Пазарджишка духовна околияВелики повечерия с Великия покаен канон в Пазарджишка духовна околияВелики повечерия с Великия покаен канон в Пазарджишка духовна околияВелики повечерия с Великия покаен канон в Пазарджишка духовна околияВелики повечерия с Великия покаен канон в Пазарджишка духовна околияВелики повечерия с Великия покаен канон в Пазарджишка духовна околияВелики повечерия с Великия покаен канон в Пазарджишка духовна околия
« предишна новинаследваща новина »