ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Малко повечерие с първа част на Акатиста на света Богородица в Пазарджик

07 март 2017 17:15, Пловдивска митрополия
Малко повечерие с първа част на Акатиста на света Богородица в Пазарджик

Светата православна Църква от древност е установила в петъците на Великия пост да бъде четен на части боговдъхновеният текст на Акатиста на света Богородица. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Малкото повечерие с първа статия на Акатиста в катедрален храм „Успение Богородично“, гр. Пазарджик, беше отслужено от Константийския епископ Яков – втори викарий на Пловдивския митрополит. В съслужение с него бяха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, енорийските свещеници в храма свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев, свещ. Любомир Чавдаров и свещ. Димитър Милков, председател на храм „Св. Троица“ - с. Динката. Свещенослужителите и богомолният народ се обърнаха молитвено към Божията Майка. По време на Акатиста всички възпяха с едно сърце и една уста Пресветата наша Владичица и заедно с ангелите й викаха: „Радвай се, Невесто неневестна!“. След това по традиция енориаши от храма поднесоха за благословение на тях и техните семейства питки и хлябове, които накрая раздадоха на присъстващите.

След службата епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения ни митрополит Николай и добави: „Да благодарим на Бога за великата Му милост към нас - в храма си да имаме чудотворен образ на Неговата пресвята Майка. Затова и днес, облечени вече не в черни, а в цветни одежди, прибягваме към молитвеното й застъпничество. Макар поради собствената си греховност да не усещаме нейното ходатайство, но вярваме и знаем, че пресвета Богородица всекидневно изпросва от своя Син милост за всеки един от нас. Нашите души долавят призива й да дойдем при Него и затова бързаме да се подслоним под нейния покров и да й викаме „Радвай се!“. Колко повече и ние трябва да се радваме, че имаме такава велика молитвеница и застъпница и да следваме стъпките й, водещи ни в Царството Небесно.”

За повече снимки посетете сайта на Архиерейското наместничество в град Пазарджик:

http://arhiereiskopz.com/

 

 

Снимки

Малко повечерие с първа част на Акатиста на света Богородица в ПазарджикМалко повечерие с първа част на Акатиста на света Богородица в ПазарджикМалко повечерие с първа част на Акатиста на света Богородица в ПазарджикМалко повечерие с първа част на Акатиста на света Богородица в ПазарджикМалко повечерие с първа част на Акатиста на света Богородица в ПазарджикМалко повечерие с първа част на Акатиста на света Богородица в ПазарджикМалко повечерие с първа част на Акатиста на света Богородица в ПазарджикМалко повечерие с първа част на Акатиста на света Богородица в Пазарджик
« предишна новинаследваща новина »