ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия в Тодорова събота в храм „Успение Богородично” в Паталеница

07 март 2017 17:47, Пловдивска митрополия
Архиерейска св. Литургия  в Тодорова събота в храм „Успение Богородично” в Паталеница

В първата събота на Великия пост Светата Православна Църква чества чудото, при което свети Теодор Тирон предпазва верния Божи народ да не се оскверни от ядене на идоложертвени храни. В негова чест съботата е наречена Тодорова.

По случай празника в храм „Успение Богородично“ с. Паталеница с благословението на Пловдивския митрополит Николай беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, секретар на пазарджишкото Архиерейско наместничество и свещ. Димитър Попов, председател на храма. Много от енориашите на храма пристъпиха към свето Причастие, след като се бяха подготвили с пост и молитва.

В края на службата епископ Яков се обърна към дошлия богомолен народ и го поздрави с настъпилия светъл празник. Той добави: „С радост идвам да служа в това китно село, над което се намира и Баткунската света обител, в която приех монашество. Но днес радостта ми е особено голяма, виждайки колко много хора чуха Божия призив и със страх Божи, с вяра и любов пристъпиха към светите Тяло и Кръв Христови и така седнаха на Господнята трапеза. Знаем, че Причастието може да спаси, може и да изгори. И наистина е радостно да видиш християни, които осъзнават своята греховност, подготвят се с усърден пост и молитва за срещата с Бога и пристъпвайки към своя Спасител, викат със сърцето си: „Господи Иисусе Христе, съгреших като човек, а Ти като милостив Бог ми прости!“. Няма съмнение, че в този момент Христос протяга Своята милваща десница и благославя каещото Си чедо“. Архиереят преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай на всички жители и гости на селото. Празникът завърши с многолетствие.

За повече снимки посетете сайта на Архиерейското наместничество в град Пазарджик:

http://arhiereiskopz.com/

 

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия  в Тодорова събота в храм „Успение Богородично” в Паталеница Архиерейска св. Литургия  в Тодорова събота в храм „Успение Богородично” в Паталеница Архиерейска св. Литургия  в Тодорова събота в храм „Успение Богородично” в Паталеница
« предишна новинаследваща новина »