ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено честване на националния празник на България в Атина

08 март 2017 17:13, Българска Патриаршия
Тържествено честване на националния празник на България

В първата неделя на Великия пост - Неделя Православна много българи, живеещи в Атина дойдоха в предоставения на българската общност храм „Свети Йоан Рилски”, да отбележат Националния празник на България. Тържеството започна с празнична света Литургия, отслужена от енорийския свещеник отец Стефан Стефанов, а песнопенията бяха изпълнени с ангелските гласове на момчетата от МФГ „Боили” към СУ „Св. Кл. Охридски”- гр. Костенец с ръководител г-н Юлиян Одажиян и от псалта при храма Мелетий Велчев.

На богослужението се помолиха представителите на българската дипломатическа мисия в Атина – г-н Любомир Георгиев, г-н Пантелей Спасов и г-н Георги Шопов, гости от град Костенец и д-р Адриана Любенова, представител на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” и член на УС на АБУЧ. Заедно с тях радостта от празника споделиха учители, ученици и родители от трите Българските неделни училища в Атина, творците от КДК ,,Нов Живец“, членове на Гръцко-българско сдружение за култура ,представители на ФФ ,,Родина“, ФТФ ,,Пиперлии“, ТФ „Детелини”, Таня Гатева, ръководител на детски център „Майчина грижа“ и много наши сънародници, които дойдоха молитвено да отдадат почит на загиналите в национално-освободителното дело.

По време на Светата литургия бе отслужено последование на петохлебието и след това полагащият се молебен на Неделя Православна с последващо литийно шествие около храма, на което вярващите носеха в ръцете си икони и така си спомниха за поклонението на блажената царица Теодора през 8-ми век пред честните икони и възтържествуване на Православието и победа над иконоборството.

Празничният ден продължи с кратка музикално-поетична програма, подготвена от децата от българските неделни училища, фолклорните и танцови формации, българи-самодейци и с участието на специалните гости от МФГ „Боили”. Отец Стефан раздаде на всяко дете икона на свети Йоан Рилски, който е закрилник на българския народ.

Накрая всички присъстващи заедно се хванаха на традиционното българско хоро, под разветия български трибагреник.

БПЦО „Свети Преподобни Йоан Рилски”

 

 

Снимки

Тържествено честване на националния празник на БългарияТържествено честване на националния празник на БългарияТържествено честване на националния празник на БългарияТържествено честване на националния празник на БългарияТържествено честване на националния празник на БългарияТържествено честване на националния празник на БългарияТържествено честване на националния празник на България
« предишна новинаследваща новина »