ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня в чест на св. равноапостолни Константин и Елена в кв. "Малашевци"

20 май 2010 22:54, Софийска митрополия
Храм "Успение Богородично", кв. "Малашевци"

Енорията на храм "Успение Богородично" в кв. "Малашевци" тържествено започна честването на своя втори храмов празник, посветен на Божиите угодници св. Константин и неговата майка св. Елена. В навечерието на празника Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, отслужи вечерното последование, в което взеха участие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, предстоятелят на тържествуващия храм - протойерей Йоан Куков, предстоятели на столични храмове и дякон Иван Петков.

В края на богослужението епископ Наум се обърна с наставление към миряните, в което каза всеки от нас да види кръста си, да го разпознае и с радост да го понесе.

 

Църквата "Успение Богородично" в кв. "Малашевци" е осветена през 1905 година. По онова време днешният квартал е бил селище, чието население особено е почитало св. Константин и неговата майка св. Елена. Като наследие предците са ни оставили оброчен кръст, поставен в тяхна чест. На празника им местните християни с литийно шествие, водено от духовенството на храма, са се отправяли към мястото на оброчния кръст, което се е намирало извън селото. Там се е извършвал водосвет, след което литията се е връщала отново в църквата и бивал открит официално селският събор.

През 50-те години на миналия век край селището се построява асфалтова база, в чиято територия попада и оброчният кръст.

За да продължи почитанието към благоверните цар и царица, през 1965 г. енорийският свещеник Томов построява параклис в тяхна чест откъм южната страна на успенския храм. Новият св. Престол е осветен от епископ Партений, тогава викарий на Софийския митрополит.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Параклисът посветен на Божиите угодници св. Константин и неговата майка св. ЕленаПразничната икона на св. Константин и Елена В очакване на владикатаПосрещане на Стобийски епископ НаумБлагославяне на вярващия народПрот. Йоан Куков, предстоятел на тържествуващия храмНегово Преосвещенство Стобийски епископ НаумПразнична вечерня в чест на св. Константин и св. Елена в кв."Малашевци"ПсалтитеПсалтитеПсалтитеПсалтите и еп. НаумПразнична вечерня в чест на св. Константин и св. Елена в кв. "Малашевци"Дякон Иван ПетковПразнична вечерня в чест на св. Константин и св. Елена в кв. "Малашевци"Празнична вечерня, в чест на св. Константин и св. Елена в кв. МалашевциПетохлебиеПразнична вечерня в чест на св. Константин и св. Елена в кв. "Малашевци"Празнична вечерня в чест на св. Константин и св. Елена в кв. "Малашевци"Празнична вечерня, в чест на св. Константин и св. Елена в кв. МалашевциПразнична вечерня, в чест на св. Константин и св. Елена в кв. МалашевциНегово Преосвещенство Стобийски епископ НаумПразнична вечерня, в чест на св. Константин и св. Елена в кв. МалашевциХрам "Успение Богородично"в кв. "Малашевци"
« предишна новинаследваща новина »