ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Делегация от Международния Алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) посети днес Синодната палата

09 март 2017 18:50, Отдел "Връзки с обществеността"
Делегация от Международния Алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) посети днес Синодната палата

„Пример, който задължава” – така окачествиха делото на митрополитите на Българската православна църква по спасяването от лагерите на смъртта на българските евреи по време на Втората световна война участниците в срещата, състояла се днес в Синодната палата на Българската Патриаршия.

Делегация от Международния Алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) в състав: г-жа Катарина Фон Шнурбайн – координатор на Европейската комисия за борба с Aнтисемитизма, Н. Пр. Сандро де Бернардин – председател на Италианското председателство на МАВХ през 2018 г., г-жа Ришел Буд-Каплан – ръководител на европейското училище към Мемориалния център на Холокоста „Яд Вашем“ и г-жа Оливия Маркс – Уолдман – изпълнителен директор на UK Holocaust Memorial Day Trust е в България по повод възпоменателните събития, посветени на Деня на спасяването на българските евреи и на жертвите от Холокоста (9 – 10 март 2017 г.).

В рамките на програмата на посещението си те посетиха сградата, в която преди 74 г. е взето историческото решение в защита на евреите в България. Високите гости бяха приети от главния секретар на Св. Синод Негово Преосвещенство Мелнишки еп. Герасим. В срещата взеха участие и Н. Пр. г-н Димитър Михайлов – извънреден и пълномощен посланик на Р България в Държавата Израел, Н. Пр. Пламен Бончев – Генерален директор - "Глобални въпроси" при Министерство на външните работи на Р България, г-жа Мария Спасова – директор на Дирекция „Права на човека“, г-жа Людмила Димитрова – директор „Държавен Културен Институт" и г-н Илия Начев – дирекция „Права на човека“ при МВнР, както и доц. Албена Танева – преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, член на междуведомствена работна група по присъединяване на Република България към МАВХ.

Основна тема на срещата бе делото на Българската православна църква в защита на живота и човешките права на българските евреи по време на Втората световна война и широката подкрепа, с която се ползва в Израел номинацията ѝ за Нобелова награда за мир. Участниците в срещата се обединиха около становището, че това историческо наследство ни задължава да изучаваме, популяризираме и следваме примера на доблестните архиереи от Светия Синод на БПЦ, които със своето дръзновение и смелост са вдъхновили българската общественост в онова размирно време да застане в защита на своите еврейски сънародници.

В хода на състоялия се разговор гостите споделиха основните аспекти от дейността на Международния Алианс за възпоменание на Холокоста, възможността за промяна статута на наблюдател в МАВХ и присъединяването на България към 31 държави-членки на организацията, последствията за страната ни от разширяването на участието ѝ в алианса, както и тревогата си от нарастващия риск от ескалиране на антисемитизъм под различни форми.

 

 

Снимки

Делегация от Международния Алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) посети днес Синодната палатаДелегация от Международния Алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) посети днес Синодната палатаДелегация от Международния Алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) посети днес Синодната палатаДелегация от Международния Алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) посети днес Синодната палатаДелегация от Международния Алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) посети днес Синодната палата
« предишна новинаследваща новина »