ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Две ръкоположения и офикия в столичния катедрален храм „Св. Неделя“

11 март 2017 15:49, Софийска митрополия
Архиерейска св. Литургия с Браницки епископ Григорий

На 11 март - денят, в който честваме паметта на светителя Софроний, епископ Врачански, в софийския храм „Св. Неделя“ беше отслужена архиерейска св. Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия, ставрофорен иконом Мина Минчев – председател на църковното настоятелство на митрополитската катедрала, свещеници и дякони от храмовото духовенство и от други столични храмове.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по време на св. Литургия епископ Григорий ръкоположи нови дякон и свещеник за Софийска епархия.

Свещеническо ръкоположение беше извършено над дякон Христо Пашов. Новият свещеник е роден на 3 март 1965 г. Завършил е Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 2007 г. На 20 ноември 2016 г. е ръкоположен за дякон в храм „Св. Димитър“ от Браницки епископ Григорий и оттогава досега е бил на стаж в катедралния храм „Св. Неделя“.

В дяконски чин беше ръкоположен иподяконът Ивайло Стефанов. Новият дякон получи името Иоан. Той е роден на 22 февруари 1978 г. в гр. Елин Пелин. Завършил е паралелния двугодишен курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ през 2008 г., а в момента е студент в Богословския факултет на СУ. Неговото свидетелство за изповед е подписано от отец Валентин Тупаров (предстоятел на храм „Възнесение Христово“), а беше прочетено от отец Ангел Ангелов.

На новите свещенослужители епископ Григорий пожела „Бог да ги укрепява, да ги наставлява и да ги направи достойни служители на св. олтар“.

В края на богослужението Софийският викарий даде офикия „протойерей” на свещеник Петър Калчев, предстоятел на църковното настоятелство на храм „Св. пророк Иеремия“ в кв. Военна рампа – за неговите трудове и служение, и неговата пастирска дейност.

По време на свещеническото причастяване иконом Кирил Попов прочете житието на празнувания днес Врачански епископ. За този виден български светител беше и словото на епископ Григорий в края на литургията, с пожеланието св. Софроний „да подпомага всички, които честват неговата памет, да подкрепя и закриля всички, които живеят в нашата страна и сега. Да подпомага и да ходатайства най-вече пред Божието лице за всички нас, за да можем въоръжени с неговата помощ и подкрепа пред Бога да вървим и ние по пътя, който начерта той – към Царството Божие!“

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1441-0311

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия с Браницки епископ ГригорийВелик вход на св. Литургия в храм Св. НеделяДякон Костадин ТреневАрхиерейска св. Литургия в храм Св. НеделяНовият свещеник - отец Христо ПашовАрхиерейска св. Литургия с Браницки епископ ГригорийНовият дякон - Иоан (Ивайло) СтефановАрхиерейска св. Литургия с Браницки епископ Григорий
« предишна новинаследваща новина »