ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Малко повечерие с Богородичен акатист в Първомай

11 март 2017 18:27, Пловдивска митрополия
Малко повечерие с Богородичен акатист в Първомай

На 10 март Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави пред чудотворната икона „Св. Богородица – Златна ябълка” молитвеното последование Малко повечерие с Богородичен акатист - ІІ статия в храм „Св. вмчк Георги” в гр. Първомай. С архиерея съслужиха ставрофорен свещеноиком Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев – духовни надзорници при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Георги Томов – председател на храма и храмовото духовенство. Молитвено участие взе Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит. Красивите песнопения от Молебния канон на Пресвета Богородица бяха изпълнени антифонно от митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев и духовенството.

Пристигането на Високопреосвещения митрополит Николай, който донесе за поклонение прочутата чудотворна икона „Св. Богородица – Златна ябълка”, се превърна в истински празник за жителите на Първомай. Архиереят бе посрещнат пред храма от служащите в него свещеници, градоначалника г-н Ангел Папазов и стотици миряни. По време на вечерното последование храм „Св. вмчк Георги” се изпълни до краен предел, мнозина дори останаха навън. Верният Божи народ с вълнение и умиление слушаше красивите акатистни слова във възхвала на Пресвета Богородица и повтаряше с искрена радост: „Радвай се, Невесто неневестна!”

В края на богослужението митрополит Николай пострига Златко от Първомай за четец и певец на Българската православна църква. Архиереят на Пловдивска епархия се обърна към благочестивите християни с думи значението на светата Четиридесетница, и припомни за чудното спасение на жителите на обсадения Константинопол след молитвеното застъпничество на Божията Майка, след което като израз на благодарност и преклонение е създаден Богородичният акатист – шедьовър на ранната византийска химнография. Архиереят говори също за милостта и силата на застъпничество на Небесната Царица.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1244-10032017g-malko-povecherie-s-bogorodichen-akatist-ii-statiya-pred-chudotvornata-ikona-sv-bogoroditza-zlatna-yabalka-v-hram-sv-georgi-pobedonosetz-grad-parvomai.html

 

 

Снимки

Малко повечерие с Богородичен акатист в Първомай Малко повечерие с Богородичен акатист в Първомай Малко повечерие с Богородичен акатист в Първомай Малко повечерие с Богородичен акатист в Първомай Малко повечерие с Богородичен акатист в Първомай Малко повечерие с Богородичен акатист в Първомай Малко повечерие с Богородичен акатист в Първомай Малко повечерие с Богородичен акатист в Първомай Малко повечерие с Богородичен акатист в Първомай Малко повечерие с Богородичен акатист в Първомай Малко повечерие с Богородичен акатист в Първомай Малко повечерие с Богородичен акатист в Първомай
« предишна новинаследваща новина »