ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ИЗЛОЖЕНИЕ ЗА ПРОВЕДЕНИЯ НА 12 МАРТ 2017 г. КАНОНИЧЕСКИ ИЗБОР ЗА ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ

12 март 2017 17:35, Българска Патриаршия

На 26.12.2016 г. след тежко боледуване се представи в Господа приснопаметният Врачански митрополит Калиник.

Св. Синод в заседанието си на 28.12.2016 г., прот. № 28 - пълен състав, на основание чл. 84, ал. 1 от Устава на БПЦ – БП, назначи Старозагорския митрополит Киприан за Наместник на овдовелия Врачански епархийски престол, като му възложи да проведе избор за Врачански митрополит.

Св. Синод в заседанието си на 21.01.2017 г., прот. № 1 - пълен състав, съгласно разпоредбите на чл. 85, ал. 1 от УБПЦ – БП, състави и изпрати каталог на достоизбираемите епископи, кандидати за митрополитски избор на овдовелия Врачански епархийски престол. Съгласно УБПЦ - БП и на основание чл. 87 от УБПЦ – БП, на 05.03.2017 г. Епархийският избирателен събор избра и прогласи за избрани от клира и народа на Врачанска епархия за достойни приемници на Врачанския митрополитски престол Браницкия епископ Григорий с 18 гласа и Агатополския епископ Йеротей с 14 гласа.

Св. Синод в заседанието си на 11.03.2017 г., прот. № 6 – пълен състав, изслуша писмо на Старозагорския митрополит Киприан, Наместник на овдовелия Врачански епархийски престол, и изложението на Врачанския епархийски избирателен събор и намери, че изборът е преминал в нормална и етична обстановка и добър ред и не са постъпили възражения и жалби по него. Поради това Св. Синод определи на 12.03.2017 г. в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" да се проведе и каноническият избор за Врачански митрополит чрез гласоподаване от страна на Председателя и членовете на Св. Синод в пълен състав.

Днес, 12.03.2017 г., 2 Неделя на Великия пост – св. Григорий Палама, в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" след Василиева св. литургия, Българският патриарх направи съобщение за предстоящия избор и се обърна към Синодалните архиереи с думите:

"ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

На 26 декември 2016 г. след тежко боледуване се престави в Христа Господа нашият обичан събрат Врачанският митрополит Калиник.

св. Синод в заседанието си на 28.12.2016 г., прот. № 28 – пълен състав, назначи Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан за Наместник на овдовелия епархийски престол на Врачанска епархия и му възложи подготовката и провеждането на епархийски избор.

Впоследствие Св. Синод на заседание в пълен състав, състояло се на 21.01.2017 г., прот. № 1, изготви и представи каталог с достоизбираемите кандидати за митрополитския престол и насрочи дата за епархийски избор, който да бъде проведен на 05.03.2017 г. в гр. Враца.

Съгласно Устава на БПЦ – БП, Епархийският избирателен събор, проведен на определената дата, избра от навременно представения каталог двама кандидати: Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий с 18 гласа и Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей с 14 гласа.

В заседание на 11.03.2017 г., прот. № 6, Св. Синод в пълен състав изслуша доклада на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, Наместник на овдовелия Врачански митрополитски престол, и изложението на Врачанския епархийски избирателен събор и намери, че изборът е преминал в нормална и етична обстановка и добър ред и не са постъпили възражения и жалби по него. Поради това Св. Синод определи на 12.03.2017 г., 2 Неделя на Великия пост – Св. Григорий Палама, в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" след св. Литургия да се проведе и каноническият избор за Врачански митрополит чрез гласоподаване от страна на Председателя и членовете на Св. Синод в пълен състав.

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

Нека, призовавайки в усърдна молитва помощта на Св. Дух, с добра съвест да изпълним архипастирския си дълг и да изберем достоен канонически митрополит на Врачанския епархийски престол.

На добър час!“

Гласуваха Българският патриарх и всички архиереи, членове на Св. Синод в пълен състав.

Постъпиха 13 броя бюлетини. За Браницкия епископ Григорий бяха подадени 13 броя бюлетини. За Агатополския епископ Йеротей бяха подадени 0 броя бюлетини. Недействителни бюлетини не бяха подадени. Бюлетини бяха подадени от Българския патриарх Неофит и митрополитите: Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум и Старозагорски Киприан.

На основание получения изборен резултат, Българският патриарх от свое име и от това на Св. Синод прогласи за редовно избран и каноничен Врачански митрополит Браницкия епископ Григорий. Беше възгласено многолетствие.

В приемния салон на Св. Синод Българският патриарх поздрави от свое име и от името на Св. Синод новоизбрания и богопроизведен Врачански митрополит Григорий, който от своя страна произнесе благодарствено слово.

За проведения канонически избор беше съставен Акт, подписан от Българския патриарх и гласувалите митрополити, който се вписа в Кондиката на Св. Синод за вечен спомен.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

НЕОФИТ

ЧЛЕНОВЕ:

† СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

† ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН

† ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

† ПЛЕВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИГНАТИЙ

† ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ

† ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

† ДОРОСТОЛСКИ МИТРОПОЛИТ АМВРОСИЙ

† ЗАПАДНО- СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ

† ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН

† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ

† РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ НАУМ

† СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ КИПРИАН

 

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »