ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Съобщение относно публична проява на архим. Дионисий (Мишев)

15 март 2017 14:18, Българска Патриаршия
Синодна палата

На публична проява пред президентството, в защита на отпътувалия от страната римокатолически свещеник от гр. Белене отец Паоло Кортези, намиращият се под запрещение архим. Дионисий е направил клеветнически изказвания срещу Българската православна църква и нейното ръководство, които обвинява в нетолерантност.

Изказваме съжаление, че архим. Дионисий, по отношение на когото е взето решение за завеждане на църковно-наказателно дело, вместо да преосмисли своето поведение и направи усилие към покаяние, продължава драстично да нарушава църковната дисциплина и със своите частни прояви да уронва авторитета на БПЦ-БП, към която се числи, и доверието в клира, към който принадлежи.

Считаме за недостойно и недопустимо поведението на архим. Дионисий (Мишев) и разграничавайки се от изказаните от него объркани, неясно формулирани, с нищо необосновани и неоснователни твърдения, призоваваме благочестивите християни да не допускат подобни прояви да смутят духа им в дните на Великия пост, които са дни на особено изпитание за вярата, а в очакване на Светлия ден на Христовото Възкресение да усилим молитвата, поста и покаянието си, та да посрещнем в искрена и духовна радост Възкръсналия Спасител!

От Канцеларията на Св. Синод.

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »