ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на св. равноапостолни Константин и Елена в София

21 май 2010 21:28, Софийска митрополия
Храм „Св. Константин и Елена”, ул. „Пиротска”

С архиерейска св. Литургия бе отбелязан празникът, посветен на светите равноапостолни император Константин и неговата майка Елена. В единствения в София построен в тяхна чест храм (през 2006 г.), днес Божествената литургия бе отслужена от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея в богослужбата взеха участие предстоятели на столични храмове, свещеник Василий Василев - предстоятел на тържествуващия храм, и дякон Иван Петков.

Множество софиянци, сред които инициаторите за построяването на храма, дарителите и представители на община „Възраждане”, почетоха празника, като взеха молитвено участие в богослужбата. В края на богослужението еп. Йоан се обърна към присъстващите със слово, в което се спря върху делото на св. Константин и неговите заслуги за провъзгласяването на християнството като официална религия.

Построяването на храма започва през 1999 г., когато инициативен комитет, в който влизат Екатерина Кехайова (тогава кмет на р-н „Възраждане”), Мария Георгиева, Константин Дилчев, Костадин Косев – общински съветник, ставрофорен свещеноиконом Спас Спасов – председател на инициативния комитет, слага началото с идеята за изграждане на параклис.

Негово Светейшество Българският патриарх Максим дава благословение за строеж на бъдещия храм с име „Св. св. Константин и Елена”. Столичният съвет отстъпва безвъзмездно на църковното настоятелство при храма право на строеж върху общински имот. След оформяне на формалностите и изработване на проекта е направена първата копка през м. август 2003 г., с което се слага началото на строежа на храма. Строителството се извършва под прякото наблюдение и личната помощ на тогавашния викарий Знеполски еп. Николай (днес Пловдивски митрополит) и на протосингела (дн. викарен епископ Знеполски Йоан).

На 8 октомври 2006 г. храмът е осветен, като в св. Престол са вградени мощи на св. Трифон. В същия ден в новоосветения храм е посрещната и се извършва поклонение на частица от мощите на св. Георги.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Храм „Св. Константин и Елена”, ул. „Пиротска”Посрещане на Знеполския епископ ЙоанАрхиерейска св. Литургия в чест на св. Константин и неговата майка св. ЕленаМалък входПриидите, поклонимся и припадем ко ХристуЧетене на АпостолаЧетене на св. ЕвангелиеПразничната икона на св. Константин и Елена ПсалтитеПсалт Симеон Генов Псалт Симеон Генов и йеродякон ЮстинВелик входВелик входВелик входВелик входВелик входВелик входДякон Иван ПетковОтец Василий Василев, предстоятел на храм „Св. Константин и Елена”Богомолният народКандило и миралка...Аналойна икона на Иисус Христос ПантократорСо страхом Божим, верою и любовию приступите!Спаси, Боже, люди ТвояЗаамвонна молитваНегово Преосвещенство Знеполски епископ ЙоанЦветя от предстоятеля и църковното настоятелство за Негово Преосвещенство Знеполски епископ ЙоанХрам „Св. Константин и Елена”, ул. „Пиротска”
« предишна новинаследваща новина »