ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнични богослужения в София за Петдесетница и Свети Дух - обновено

22 май 2010 09:26, Българска Патриаршия
Петдесетница, Сирийското евангелие на монаха Равула (Rabbula Gospels) - VI в.

Утре, 23 май, когато светата Църква чества големия християнски празник Петдесетница, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим ще оглави светата Литургия в столичния митрополитски храм "Св. Неделя". В съслужението ще вземе участие и викарният епископ Знеполски Йоан.

Празничната св. Литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде оглавена от председателя на църковното настоятелство при храма преосвещения Тивериополски еп. Тихон.

С благословението на Светейшия патриарх Максим Негово Преосвещенство Стобийският еп. Наум ще оглави светата богослужба в румънския храм "Света Троица" в София по случай храмовия му празник.

На следващия ден, Свети Дух, който тази година съвпада с Деня на славянската писменост и култура 24 май, преосвещените епископи Стобийски Наум, Тивериополски Тихон и Знеполски Йоан ще отслужат св. Литургия в патриаршеския катедрален храм "Св. Александър Невски". Начало на празничното богослужение - 8,30 ч. След това духовенството и миряните, заедно с представителна група от Софийската духовна семинария ще се отправят в литийно шествие към паметника на светите Братя Кирил и Методий пред Народната библиотека, където от 11 ч. ще вземат участие в общонародното празненство.

На петдесетия ден след Възкресението на Господ Иисус Христос Дух Свети слязъл над апостолите във вид на огнени езици и ги обдарил с благодатните дарове. Оттогава умъдрени от Светия Дух, духовно просветени да разбират истините на вярата, изпълнени с дар слово, духовна сила и дръзновение, апостолите започнали да благовестят вестта за Възкръсналия Христос и да разпространяват Неговото учение. Те тръгнали по всички краища на света за проповед на Евангелието, като без страх приемали мъчения и отдавали живота си за вярата Христова. В този ден проповедта на апостолите докоснала сърцата на около три хиляди души, които приели вярата в Христа, кръстили се и се присъединили към първата християнска общност. Петдесетница се счита за рожден ден на Църквата.

На следващия ден, понеделник след Петдесетница, е празникът на Светия Дух. Този празник Църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, Единосъщен с Бог Отец и Сина Божий. Чрез Него ни се даряват плодовете на Духа, които, по думите на апостол Павел, са: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост...

Икона: Петдесетница, Сирийското евангелие на монаха Равула (Rabbula Gospels) - VI в.

 

 

« предишна новинаследваща новина »