ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Посрещане на Врачански митрополит Григорий на границата на Врачанска епархия (обновено)

18 март 2017 15:30, Българска Патриаршия
ПОСРЕЩАНЕ НА ВРАЧАНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ НА ГРАНИЦАТА НА ВРАЧАНСКА ЕПАРХИЯ

На 18 март 2017 г. (събота) Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий се сбогува с клира и паството на Софийска епархия, в чиято митрополия много години бе протосингел и викарен епископ.

След отслужването на св. Литургия в митрополитския храм "Св. Неделя" в София, в която му съслужи Мелнишкият епископ Герасим - гл.секретар на Св.Синод, той отпътува за богодаруваната му Врачанска епархия, където предстоеше неговото тържествено посрещане и интронизиране като правоправещ митрополит на Врачанската катедра. С камбанен звън владика Григорий бе изпратен от София - с благодарност за достойното му служение и с пожелание за още по-значими плодове в митрополитската и синодалната му дейност. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит сърдечно благопожела на новия Врачански митрополит Божия помощ и много успехи в отговорното служение.

Митрополит Григорий бе придружаван от Високопреосвещения Старозагорски митрополит Киприан и Преосвещения Мелнишки епископ Герасим. Митрополит Киприан в периода 27 декември 2016 г. - 5 март 2017 г. бе натоварен от Св. Синод с отговорната задача като наместник на овдовелия епархийски престол да организира и проведе епархийския избор на двамата кандидат-митрополити за Врачански митрополит.

В духа на утвърдената църковна традиция новоизбраният архиерей символично бе посрещат на централния площад на с. Зверино, което е на границата между Софийска и Врачанска епархии. Именно там митрополит Григорий бе дочакан от множество духовници и миряни, възрадвани в този ден от възможността и изпълняващи дълга си да приветстват своя нов епархийски архиерей! Тук беше и областният управител Момчил Младенов. При първото му стъпване като митрополит на Врачанска земя митрополит Григорий бе приветстван от кмета на Мездра инж. Генади Събков и миряни от епархията. Иконом Младен Славков връчи архиерейски посох на митрополит Григорий и го поздрави с прочувствено слово, в което подчерта, че духовенството и епархиотите на Врачанска епархия с трепет и благодарност към Бога посрещат своя духовен архипастир, за да ги води към Бога и спасението.

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий произнесе първото си кратко обръщение към своите епархиоти, в което изрази радостта си от топлото посрещане и подчерта, че ще спазва завета на Господ Иисус Христос, Който не дойде да Му се служи, но да послужи.

Пълното слово на митрополит Григорий при встъпването в богодаруваната му епархия можете да прочетете в: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=230048

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Ангел Карадаков (1), Десислава Панайотова (2-8)

 

 

Снимки

Посрещане на Врачанския митрополит Григорий в с. ЗвериноПосрещане на Врачанския митрополит Григорий в с. ЗвериноСлово на ик. Младен Славков към Врачански митр. ГригорийПриветствия към Врачански митр. Григорий в с. ЗвериноПриветствия към Врачански митр. Григорий в с. ЗвериноСлово на Врачански митр. Григорий в с. ЗвериноПосрещане на Врачанския митрополит Григорий в с. ЗвериноДобре дошъл във Врачанска епархия, владико светий Григорие!
« предишна новинаследваща новина »