ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

НА НЕДЕЛЯ КРЪСТОПОКЛОННА ВРАЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ ВЪЗГЛАВИ ПЪРВАТА СИ СВ. ЛИТУРГИЯ ВЪВ ВРАЦА (обновено)

19 март 2017 12:00, Врачанска митрополия
НА НЕДЕЛЯ КРЪСТОПОКЛОННА ВРАЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ ВЪЗГЛАВИ ПЪРВАТА СИ СВ. ЛИТУРГИЯ ВЪВ ВРАЦА

На 19 март 2017 г., 3 Неделя от Великия пост - Кръстопоклонна, тържествата, свързани с въдворяването на новия Врачански митрополит получиха своя кулминационен завършек. В град Враца пристигна Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, за да благослови предстоящото поприще на духовно ръководство и административно управление на епархийския митрополит Григорий Врачански и да измоли от Бога преизобилната Му закрила за клира и паството на Врачанска епархия.

За пръв път от атеистичния режим насам въдворяването на нов митрополит бе извършено с участието на голям брой синодални архиереи воглаве с Българския патриарх! Враца ликуваше, а катедралният храм "Св. 12 апостоли" бе изпълнен с богомолен народ, дошъл да приветства своя патриарх и новия си епархийски архиерей и да получи тяхното благословение, както и това на останалите митрополити и епископи. Богослужението се излъчваше на живо в Интернет и така повече наши сънародници и вярващи можаха да станат съпричастни на голямата радост, с която се сподоби през тези дни светата ни Църква и Врачанската епархия.

При молитстването на патриарх Неофит в олтара, св. божествена Литургия бе възглавена от Врачанския митрополит Григорий. Съслужиха му митрополите-членове на Св. Синод Пловдивски Николай, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим и Старозагорски Киприан, както и епископите Мелнишки Герасим - гл. секретар на Св. Синод, и Адрианополски Евлогий, многобройно свещенство от гр. Враца, от Врачанска епархия и от страната, софийският митрополитски протодякон Иван Петков и дякони от няколко епархии на БПЦ.

Водейки се от благолепното пение на самите архиереи в олтара, три певчески формации огласяха тържествената архиерейска Литургия: хорът на катедралния храм "Св. 12 апостоли" при Врачанска св. митрополия, митрополитският хор на Неврокопска епархия и софийският хор "Св. Наум" с диригент Андрей Касабов.

На празничната богослужба присъстваха и представителите на държавната и общинската власт от Враца и региона, начело с кмета на града г-н Калин Каменов.

След св. Причастие и даването на литургийния отпуст Негово Светейшество Българският патриарх Неофит поздрави новоизбрания и въдворен Врачански митрополит Григорий и му подари комплект енголпие с панагия (знаци на митрополитско достойнство) за ревностно и благочестно служение и за радостен спомен от този незабравим ден!

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий произнесе затрогващо слово, в което посочи, че е знаменателно встъпването му на митрополитския престол на Кръстопоклонна неделя. Носенето на кръста той подчерта като свой дълбоко осъзнат дълг и като отличителен белег на истинския християнски живот. Митрополит Григорий отбеляза, че кръстоносенето неизменно върви заедно със смирението и любовта към Бога и човеците. Той благодари отново на Светейшия Български патриарх и на митрополитите от Св. Синод на БПЦ-БП за гласуваното му доверие да се причисли към техния правоправещ събор, който ръководи Българската православна църква и спасяващите се в нея православни християни. Митрополит Григорий също благодари за сърдечния прием, който му оказаха неговите епархиоти начело с духовенството на Врачанската епархия и местната власт, като увери всички, че пътят му ще бъде служение със силата и знака на Христовия кръст.

Врачанският митрополит раздаде нафора на стотиците вярващи, дошли да го поздравят лично, и с архипастирска любов прие техните възторжени благопожелания, преумножавайки по този начин тяхната духовна радост и надежда за бъдещето.

По време на тържествата мнозина от присъстващите споделяха своето задоволство от споходилата ги благодат с въдворяването на новия Врачански митрополит. Кметът на гр. Враца г-н Калин Каменов разказа за приповдигнатото настроение на врачани и на неговия екип при подготовката за посрещането на митрополит Григорий. И същевременно - за тревогата си, тъй като на 18 март следобед, буреносен вятър постоянно повдигал мекия килим от подиума на централния градски площад, на който трябвало след минути да стъпят архиереите начело с Врачанския митрополит. Какво било изумлението на посрещачите, които усетили, че в момента, в който архиереите излезли от съседния храм "Св. Николай" (където бе отслужен трисагият за приснопаметните Врачански митрополити), и литийното шествие се запътило към площада, вятърът мигновено утихнал и така тържественото посрещане успешно се осъществи! Символичен бе и фактът, че на площад "Христо Ботев" митрополит Григорий бе посрещнат през обвита в бръшлян, цветя и борови клонки тройна "порта", така както името на престолния му град Враца произлиза от думата "вратца" ("вратички", отнасяща се до една от местностите в издигащите се над града вековни скали). Същевременно на богослуженията при въдворяването на митрополит Григорий прозвучаха Христовите слова за Добрия Пастир като "вратата на овците", "Вратата" към вечния и блажен живот - Господ Иисус Христос, на Когото Врачанският митрополит сам подчерта, че ще се стреми винаги да подражава в служението си на духовен пастир.

Всички присъстващи на празненствата за въдворяването на Врачанския митрополит Григорий получиха в дар от него икони на св. Софроний Врачански - още един знак за святото апостолско приемство и вярното будителско служение, което се предава от поколение на поколение чрез каноничните и пазещи чистотата на вярата архиереи на Православната църква.

Благодатно служение, Ваше Високопреосвещенство - за пробуждане, просвещение, освещение и спасение на всички нас! Амин.

НА МНОГАЯ И БЛАГАЯ ЛЕТА!

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Ангел Карадаков (1-7), Десислава Панайотова (8-13)

 

 

Снимки

"Вратцата" при посрещането на Врачанския митрополит ГригорийНА НЕДЕЛЯ КРЪСТОПОКЛОННА ВРАЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ ВЪЗГЛАВИ ПЪРВАТА СИ СВ. ЛИТУРГИЯ ВЪВ ВРАЦАНА НЕДЕЛЯ КРЪСТОПОКЛОННА ВРАЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ ВЪЗГЛАВИ ПЪРВАТА СИ СВ. ЛИТУРГИЯ ВЪВ ВРАЦАНА НЕДЕЛЯ КРЪСТОПОКЛОННА ВРАЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ ВЪЗГЛАВИ ПЪРВАТА СИ СВ. ЛИТУРГИЯ ВЪВ ВРАЦАНА НЕДЕЛЯ КРЪСТОПОКЛОННА ВРАЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ ВЪЗГЛАВИ ПЪРВАТА СИ СВ. ЛИТУРГИЯ ВЪВ ВРАЦАСв. КръстПатриаршеското слово към Врачанския митрополит ГригорийВрачански митрополит Григорий"Вратцата" при посрещането на Врачанския митрополит ГригорийСв. братя Кирил и МетодийСкалите над Враца и кулата на мешчиите (17 в.)Храм "Св. 12 апостоли" - гр. Враца
« предишна новинаследваща новина »