ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий при посрещането му в епархията

18 март 2017 15:29, Българска Патриаршия
Слово на Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий при посрещането му в епархията

С голяма радост и дълбоко вълнение прекрачвам днес границата на богохранимия Врачански диоцез, за да встъпя в него като канонично избран и утвърден от Свещеноначалието на Българската православна църква Врачански митрополит.

Вярвам, че такава е била не само народната, но и Божията воля и ясно съзнавам високата отговорност пред Бога и пред всички вас, която занапред ще лежи върху мен – отговорност за нашето общо възрастване във вярата, „за усъвършенстване… в делото на служението, в съзиждане на тялото Христово” (Еф. 4:12). Като новоизбран архиерей на Врачанската митрополитска катедра наследявам и поемам грижите за епархия с богато и славно минало, управлявана от достойни и високоуважавани архиереи, изградили във времето здравите основи на духовността и църковната просвета в този диоцез. От тях и от техния достоен пример ще се вдъхновявам и аз – в своите решения и в действията си като епархийски митрополит и член на Светия Синод.

В дейността си като архипастир в Църквата Христова неизменно ще се ръководя от образеца за пастирско служение, който ни е завещан от нашия Господ и Спасител Иисус Христос, Който казва, че „… Син Човеческий не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина” (Мат. 20:28). Такава е волята Божия и нея ще се стремя да следвам, като ще разчитам на доверието, подкрепата и съдействието на всички вас – всечестния клир, боголюбивото монашество и Божия народ в светата Врачанска епархия.

Историята ни и личният ни опит ясно свидетелстват, че силата на Църквата винаги е била в съхраняването на нейното богозаповядано единство – в съвършеното единение на онова „едно стадо и един Пастир” (Иоан 10:16), за което ни говори Господ и към което ни увещава апостолът, когато ни заръчва: „Да няма помежду ви разцепления, а да бъдете съединени в един дух и в една мисъл” (1 Кор. 1:10). С ясното съзнание за необходимостта от търсенето на това единство и с готовност за неговото неизменно съхраняване встъпвам и аз днес в отреденото ми от Бога и от вас поприще на Врачански митрополит.

Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!

Всесърдечно благодаря на всички за топлото и радушно посрещане!

Врачански митрополит Григорий

 

 

« предишна новинаследваща новина »