ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПОСЛАНИЕ КЪМ КЛИРА, МОНАШЕСТВОТО И ПАСТВОТО НА ВРАЧАНСКА ЕПАРХИЯ

18 март 2017 17:15, Българска Патриаршия

П О С Л А Н И Е

НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ И СВ. СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА -

БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ

 

ДО

ВСЕЧЕСТНИЯ КЛИР, ПРЕПОДОБНОТО МОНАШЕСТВО И БОГОХРАНИМОТО ПАСТВО НА ВРАЧАНСКА ЕПАРХИЯ

 

ВИСОКОПРЕПОДОБНИ, ВИСОКОБЛАГОГОВЕЙНИ, ВСЕБЛАГОГОВЕЙНИ И БЛАГОГОВЕЙНИ ОТЦИ,

ПРЕПОДОБНИ МОНАШЕСТВАЩИ И БЛАГОЧЕСТИВИ ХРИСТИЯНИ, СЛУЖЕЩИ, ПОДВИЗАВАЩИ СЕ И ЖИВЕЕЩИ В БОГОСПАСАЕМАТА ВРАЧАНСКА ЕПАРХИЯ,

ЗЕЛОВЪЗЛЮБЕНИ ЧЕДА В ГОСПОДА,

БЛАГОДАТ ВАМ ОТ ГОСПОДА БОГА И СПАСА НАШЕГО ИИСУСА ХРИСТА, ОТ НАС ЖЕ СМИРЕННИХ - МОЛИТВА И БЛАГОСЛОВЕНИЕ!

 

На 26.12.2016 г. след тежко боледуване се престави в Господа приснопаметният Врачански митрополит Калиник.

Св. Синод в заседанието си на 28.12.2016 г., прот. № 28 - пълен състав, на основание чл. 84, ал. 1 от Устава на БПЦ–БП, назначи Старозагорския митрополит Киприан за Наместник на овдовелия Врачански епархийски престол, като му възложи да проведе избор за Врачански митрополит.

Св. Синод в заседанието си на 21.01.2017 г., прот. № 1 - пълен състав, съгласно разпоредбите на чл. 85, ал. 1 от УБПЦ–БП, състави и изпрати каталог на достоизбираемите епископи, кандидати за митрополитски избор на овдовелия Врачански епархийски престол. Съгласно УБПЦ-БП и на основание чл. 87 от УБПЦ–БП, на 05.03.2017 г. Епархийският избирателен събор избра и прогласи за избрани от клира и народа на Врачанска епархия за достойни приемници на Врачанския митрополитски престол Браницкия епископ Григорий с 18 гласа и Агатополския епископ Йеротей с 14 гласа.

Св. Синод в заседанието си на 11.03.2017 г., прот. № 6 – пълен състав, изслуша писмо на Старозагорския митрополит Киприан, Наместник на овдовелия Врачански епархийски престол, и изложението на Врачанския епархийски избирателен събор и намери, че изборът е преминал в нормална и етична обстановка и добър ред и не са постъпили възражения и жалби по него. Поради това Св. Синод определи на 12.03.2017 г. в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" да се проведе и каноническият избор за Врачански митрополит чрез гласоподаване от страна на Председателя и членовете на Св. Синод в пълен състав.

На основание получения изборен резултат Българският патриарх от свое име и от това на Св. Синод прогласи за редовно избран и каноничен Врачански митрополит Браницкия епископ Григорий, когото Светейшият патриарх тържествено и официално поздрави като новоизбран и утвърден митрополит на Врачанската митрополитска катедра и пълноправен член на Св. Синод на Българската православна църква-Българска Патриаршия, за което се състави Акт, който се вписа в Кондиката на Св. Синод и се подписа от Председателя на Св. Синод и гласувалите епархийски митрополити.

И така, възлюбени в Господа чеда, с това каноническо определение на Високопреосвещения митрополит Григорий за ваш архипастир се удовлетворяват вашите духовни желания и нужди. Като има предвид неговата опитност, енергия, богословски познания, изявени административни качества, добри познанства сред православния свят и цялостното му служение в светата ни Църква, Св. Синод се надява, че новоизбраният ваш правоправещ архиерей ще полага грижи да отговаря на своето високо призвание, усърдно ще се труди за удовлетворяване на вашите религиозно-нравствени потребности и апостолски ще свидетелства пред вас истините на Христовото благовестие. Известни и присъщи за личността му са характерните черти, проявявани в общуването с неговите подчинени сътрудници, като диалогичност, равнопоставеност, колегиалност, дружелюбие, непринуденост, човещина и отговорност. Всичко казано дотук свидетелства, че той се е доказал като старателен викарий на Софийския митрополит и Български патриарх, като игумен на Троянската ставропигиална св. обител, като през годините на неговото служение търпеливо и смирено изпълняваше обязаностите на възложените му послушания.

Но, за да изпълни Високопреосвещеният митрополит Григорий успешно своето апостолско служение като ваш архипастир, ще му бъдат необходими вашата синовна любов, преданост, почитание, уважение и послушание.

Като ви призоваваме да припознаете отсега нататък за свой канонически митрополит Високопреосвещения Григорий, отечески ви съветваме да му съдействате със своята любов и преданост в предстоящия негов свят, но труден подвиг. Като ваш духовен отец и ръководител, който носи тежката отговорност за вас пред Бога и Църквата, полезно за всички ви ще бъде да слушате неговите мъдри съвети, огласителни поучения и пастирски наставления, него да споменавате в светите храмове, в светите богослужения и в молитвите, към него да се обръщате за съвети в своите духовни нужди и епархийски дела, защото според законите и постановленията на светата наша Православна църква управлението на епархията принадлежи на него. Нека Негово Високопреосвещенство намери във вас свои възлюбени духовни чеда, а вие в него - своя духовен отец, та при взаимна любов между пастир и паство да може той по-лесно и успешно да отговори на своето архипастирско призвание, да оправдае вашите и на Врачанската епархийска църква надежди, като я ръководи по пътя на истината, живота и спасението и ви представя пред престола на Всевишния здрави, чисти и святи во славу Его Единородного Сина и Господа Бога и Спаса нашего Иисуса Христа.

Като известяваме с това наше послание вас, наши възлюбени в Господа чеда на Врачанската епархия, за каноническото определение на Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий, призоваваме над вас Божието благословение и оставаме ваши в Христа молитствуватели.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

ЧЛЕНОВЕ:

† СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

† ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН

† ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

† ПЛЕВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИГНАТИЙ

† ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ

† ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

† ДОРОСТОЛСКИ МИТРОПОЛИТ АМВРОСИЙ

† ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ

† ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН

† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ

† РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ НАУМ

† СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ КИПРИАН

 

 

« предишна новинаследваща новина »