ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия на Врачанския митрополит Григорий в столичния катедрален храм „Св. Неделя“

19 март 2017 21:12, Софийска митрополия
Архиерейска св. Литургия на Врачанския митрополит Григорий в София

На 18 март с благословията и молитвеното участие на Негово Светейшество патриарх Неофит новоизбраният Врачански митрополит Григорий оглави архиерейската св. Литургия в софийската митрополитска катедрала „Св. Неделя“. На Негово Високопреосвещенство съслужи Негово Преосвещенство епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод, архимандрит Филип (Василцев) и ставрофорен иконом Нелуц Опря - представители на Руската и Румънската православни църкви в България, протосингелът на Софийска епархия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, председателят на храма-домакин ставрофорен иконом Мина Минчев, храмовото духовенство, предстоятели на столични храмове и свещеници от Софийска епархия, много дякони, водени от протодякон Иван Петков.

На утренята песнопенията изпълняваха клиросни певци, ръководени от йеромонах Юстин Зографски и г-н Андрей Касабов, а на св. Литургия - Софийският катедрален хор към храма „Св. Неделя“ с диригент проф. Мирослав Попсавов.

Духовенството и миряните отправиха молитви за здраве и плодоносно служение на духовната нива на Врачанска епархия на митрополит Григорий – досегашен викарий на Софийския митрополит.

Патриарх Неофит благослови новоизбрания Врачански митрополит и миряните, дошли да вземат молитвено участие в светата богослужба.

От името на свещенството на Софийска епархия протосингелът отец Ангел Ангелов подари на митрополит Григорий владишки посох за спомен и в знак на благодарност за светлото му и човеколюбиво служение.

В слово-отговор Високопреосвещеният митрополит Григорий благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит, на служителите от Софийска митрополия и на всички духовници, монаси, монахини и богомолен народ от епархията, дошли да го изпратят и съпроводят до оглавяваната от него Врачанска епархия.

След кратка закуска дълга автомобилна колона потегли от сградата на Софийската св. митрополия, за да изпрати до богохранимата му епархията новия Врачански митрополит, многообичания от софиянци владика Григорий, и да съучаства в неговото въдворяване.

 

Още снимки можете да видите на официалния сайт на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1456-0318_vratsa

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия на Врачанския митрополит Григорий в СофияПевците от хор Св. Наум ОхридскиАрхиерейска св. Литургия на Врачанския митрополит Григорий в СофияАрхиерейска св. Литургия на Врачанския митрополит Григорий в СофияАрхиерейска св. Литургия на Врачанския митрополит Григорий в СофияВрачанският митрополит Григорий, Софийския митрополит и патриарх Български Неофит и Мелнишки епископ ГерасимНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит НеофитНегово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий
« предишна новинаследваща новина »