ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя Кръстопоклонна в Пловдив

20 март 2017 11:13, Пловдивска митрополия
Неделя Кръстопоклонна в Пловдив

На 19 март, Третата Неделя на Великия пост – Кръстопоклонна, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, възглави архиерейска св. Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина”. С викарния епископ съслужиха ставрофорен свещеноиком Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев – духовни надзорници при Пловдивска митрополия, храмовото духовенство, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълниха митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев и смесеният хор при храм „Св. вмчца Марина” с диригент Росица Димова.

Много христолюбиви миряни бяха дошли в този празничен ден в средата на светата Четиридесетница, за да посрещнат с трепет и благоговение една от най-големите светини на епархията - частицата от Светия и Животворящ Кръст Господен от манастира „Св. Троица” на Кръстова гора, която бе изнесена за поклонение по време на богослужението. Дървото, на което е бил прикован Изкупителят на човешкия род – нашият Господ Иисус Христос, днес не e средство на ужасно наказание, а символ на спасението ни, защото Кръстът Господен е Животворящ.

По време на светата Литургия бе ръкоположен за свещеник дякон Димитър Новаков от гр. Калофер.

По време на Причастния канон Преосвещеният епископ Арсений се обърна към вярващите със слово за значението на днешното Литургийно Евангелие и силата на Кръста, в което каза:

„Взирайки се в Кръста Христов, прониквайки в смисъла на Голготската Жертва, ние можем да разберем смисъла на нашите страдания: те ни се дават за нашето очистване. Както престъпването на светския закон се изкупва със страдание, свързано с ограничаване на свободата, така и престъпването на Божия закон, по Божествената справедливост, не може да изключва страданията на този, който е нарушил този закон. И това не е наказание, но Бог ни изпраща този кръст, за да можем, правилно носейки нашия кръст - без ропот, без осъждане, без вътрешна злоба, без ожесточение, - да изкупим нашите собствени грехове.”

Повече от 40 души - след като се бяха подготвили прилежно, пристъпиха с вяра и любов към светото Тайнство Причастие.

В края на богослужението Знеполският епископ Арсений преподаде архипастирският благослов и поздрав на правоправещия архиерей на епархията – Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, с чието благословение частицата от Светия и Животворящ Кръст Господен бе донесена в Пловдив, за да украси този голям духовен празник в средата на светата Четиридесетница. Благочестивите християни през целия ден търпеливо чакаха реда си, за да се поклонят на великата, благодатна и спасителна светиня.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1248-19032017g-3-nedelya-na-velikiya-post-krastopoklonna-arhiereiska-sv-liturgiya-hram-svvmchtza-marina-gr-plovdiv-poklonenie-pred-chastitzata-ot-svetiya-i-zhivotvoryasht-krast-gospoden-sahranyavashta-se-v-manastira-qsvtroitzaq-krastova-gora.html

 

 

Снимки

Неделя Кръстопоклонна в ПловдивНеделя Кръстопоклонна в ПловдивНеделя Кръстопоклонна в ПловдивНеделя Кръстопоклонна в ПловдивНеделя Кръстопоклонна в ПловдивНеделя Кръстопоклонна в ПловдивНеделя Кръстопоклонна в ПловдивНеделя Кръстопоклонна в ПловдивНеделя Кръстопоклонна в ПловдивНеделя Кръстопоклонна в ПловдивНеделя Кръстопоклонна в ПловдивНеделя Кръстопоклонна в ПловдивНеделя Кръстопоклонна в ПловдивНеделя Кръстопоклонна в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »