ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Приветствено слово към Врачанския митрополит Григорий при въдворяването му на Врачанския митрополитски престол

18 март 2017 18:37, Врачанска митрополия
Врачански митрополит Григорий

Ваше Високопреосвещенство,

Благомъдри архипастири на светата ни Църква,

Уважаеми представители на изпълнителната власт, общественици, гости, драги отци, възлюблени братя и сестри,

Недалеч от тук е Черепишката св. обител, на чиито тежки порти потропа една българка, безстрашната баба Илийца; на северния синор на епархията, на брега на тихия бял Дунав при паметния Козлодуй слезе от кораба „Радецки” безсмъртния Ботев със своите верни юнаци, целунаха свещената българска земя, за свободата на която бе сладко да се умре.

След учредяване на независимата Българска църква - Българската екзархия, се редят митрополитите – Аверкий (1873-1877), Константин (1884-1912), Климент (1914-1930), Паисий (1930-1974) и блаженопочиналият на 26 декември 2016 г. митрополит Калиник (1974-2016).

„Комуто много е дадено, много и ще се иска (Лука 12:48).

От днес Вие, Високопреосвещений владико, тръгвате по трудния каменлив път, носейки тежкия митрополитски кръст, но Бог не ще Ви остави немощен в новото, тъй отговорно служение. Помнете насърчителното обещание на Христа Спасителя към Неговите служители: „Ето Аз съм с вас през всички дни до свършека на света (Мат. 28:20); „Вземете Моето иго върху си и се поучете от Мен, понеже съм кротък и смирен по сърце, и ще намерите покой за душите си; защото игото Ми е благо и бремето Ми леко” (Мат. 11:29-30).

„Господар, който бди, е спасител на народа си. Господарското въздържание е благодат за държавата. Разпоредителността и разумът украсяват господаря и заставят поданиците да го благославят. Властта на господаря расте, когато той си подбира добри съветници. Господарят е сигурен за мястото си, когато умерено обременява народа си. Господар, който създаде някакъв закон, трябва най-напред той сам да го изпълнява. Господарят добива слава, когато пази вярата си; не се ли грижи за нея, безумието му е голямо. Господарят трябва често да си напомня, че е човек и че е роден заради небето; в такъв случай в света не ще да има нито едно неприлично дело. За да управлява господарят мирно, той не трябва да слуша клеветник, досадител и шепотник. Господарството не се разклаща, когато господарят не се възгордява при сполука. Господарството крепне, когато господарят разчита на Божията помощ…” (Из заглавията на 30-те трактата в „Театрон политикон – Гражданское позорище”, св. Софрониев превод от гръцки език, 1809 г.).

От тук и от днес Вие, владико светий, поемате кормилото на кораба на св. Църква, а ние - свещенството и народът - се молим Богу да сте дълголетен, плодотворен и дълготърпелив, за да го водите мъдро към тихо пристанище и тучни пасища.

Днес сме в еуфорията на едно мило църковно -народно тържество – посрещането и въдворяването на новоизбрания Врачански митрополит Григорий в епархийския му център и престолен град Враца.

Бележити йерарси са светителствали на Врачанската епархийска катедра. Още е жив дивният образ на св. Софроний Врачански, възрожденски книжовник и будител, чийто живот съставлява цяла епоха, следван от неговите приемници – епископите Антим (1813-1833), новомъченика за Христовата вяра Агапий (+ 1849), Партений (1850-1852), Доротей (1852-1860) Паисий (1861-1868).

Благословено да е встъпването Ви в богодаруваната Ви Врачанска епархия! Благославяйте народа си, ние сме винаги с Вас!

На многая и благая лета, владико!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Словото е произнесено от ик. Младен Славков, старши епархийски съветник при Врачанския епархийски съвет, в храм "Св. 12 апостоли" - гр. Враца.

Снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Ик. Младен Славков - старши епархийски съветник - Врачанска епархия
« предишна новинаследваща новина »