ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Светейшият Константинополски патриарх Вартоломей е на едноседмична визита в Русия

22 май 2010 21:19, Българска Патриаршия
Патриарх Вартоломей е на едноседмична визита в Русия

От 22 май 2010 г. Негово Светейшество Константинополският патриарх Вартоломей пристигна на официално посещение в Москва по покана на светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил. Патриарх Вартоломей е придружаван от митрополитите: Австрийски Михаил, Мириофитски и Перистасийски Ириней, Галски Емануил, генералния секретар на Св. Синод архимандрит Елпидофор, архимандрит Висарион, архидякон Максим и няколко миряни. На летище „Внуково” той бе посрещнат лично от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, председателя на Отдела за външноцърковни връзки Волоколамски митрополит Иларион и повече от 250 човека ръководители на различни отдели, архиереи и свещенослужители, монаси. Сред посрещачите са били и представители на държавната власт на Руската федерация, посланици и ученици от неделни училища.

Визитата на високия гост в Русия ще продължи до 31 май. В програмата е предвидено посещение на Троице-Сергиевата лавра, Спасо-Преображенския Валаамски манастир и Санкт-Петербург.

На 23 май, в деня на Света Троица, светейшият Константинополски патриарх Вартоломей и светейшият Московски и на цяла Русия патриарх Кирил ще отслужат Божествена св. Литургия в съборния манастирски храм „Успение Богородично” в Троице-Сергиевата лавра.

На 24 май, празника на Свети Дух и деня на св. равноапостолни Кирил и Методий, двамата патриарси ще отслужат св. Литургия в храм „Христос Спасител” в Москва. В този ден се отбелязва и именният ден на патриарх Кирил. След празничното богослужение двамата патриарси ще вземат участие в честването на Деня на славянската писменост и култура. Вечерта високите гости са поканени на концерт в Държавния Кремълски дворец.

На 25 май патриарх Вартоломей и придружаващите го лица ще се поклонят на светините в храмовете в Кремълския комплекс.

За 26 май са предвидени срещи на патриарх Вартоломей с кмета на Москва Ю. М. Лужков, както и с преподаватели, аспиранти и докторанти. По-късно църковната делегация ще се поклони в няколко московски храмове и манастири. Вечерта Константинополският патриарх и придружаващите го лица ще бъдат приети от извънредния и пълномощен посланик на Гърция в Русия М. Спинелис.

На 27 май, след среща с посланика на Турция в Русия Х. Акинджи, делегацията ще отпътува за Спасо-Преображенския Валаамски манастир, където ще останат до 29 май. За 29 май програмата на визитата предвижда посещение на Кронщад, посещение на Ермитажа, храмове и манастири в гр. Санкт-Петербург. Вечерта в чест на Константинополския патриарх Вартоломей ще бъде даден прием в Санкт-Петербургската митрополия.

На 30 май, Неделя на Всички светии, двамата патриарси в съслужение с членовете на Св. Синод на РПЦ ще отслужат Божествена св. Литургия в Исаакиевския катедрален храм на Санкт-Петербург. След това светейшият патриарх Вартоломей ще разгледа реставрираната сграда на Светия Синод. Вечерта в негова чест ще се състои тържествен прием в Екатерининския дворец в Царское село.

Сутринта на 31 май Негово Светейшество Константинополският патриарх Вартоломей и придружаващите го лица ще отпътуват за Истанбул.

Информация и снимки: Патриархия.РУ

 

 

Снимки

Патриарх Вартоломей е на едноседмична визита в Русия
« предишна новинаследваща новина »