ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на епархийския манастир „Св. св. Константин и Елена” - Манастира на Варна

22 май 2010 21:53, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Манастирът „Св. св. Константин и Елена”

Празникът на епархийския манастир „Св. св. Константин и Елена” се превърна в събор на вярващия в Спасителя ни Господ Иисус Христос народ!

Почитта към св. император Константин Велики и майка му св. Елена прикани голямо количество богомолен народ да дойде и се помоли по време на св. Литургия във Варненския манастир.

В съслужение в благодарствената св. Литургия бяха и много свещеници от Варненската и Великопреславска епархия. Малкият манастирски двор трудно побра желаещите да участват в богослужението - мнозина се молеха отвън, слушайки прошенията и песнопенията чрез звукоозвучителната уредба. Това бе трогателна и мила картина за всяко вярващо сърце!

След св. Литургия – наистина „Общо дело” (на гр. „Литургия”) бе това между духовенството и народа - в двора на манастира бе отслужен водосвет за здраве и благоденствие и бяха осветени хлябове.

След това в празнична лития с хвалебни песни, иконата на св. равноапостолни Константин и Елена и хоругви вярващият народ се отправи към мястото, където бе осветен благодарствен корбан, дарен от хотелиерите в курортния комплекс. (Тази година той бе рибен, поради петъчния ден.) Смисълът на тази жертва (от араб. „корбан”) е да не забравяме братята и сестрите си. Да благодарим Богу, каквито и изпитания или радости да имаме! Да споделяме „нашето”, защото както ние, така и то принадлежи Богу!

Манастирското братство посрещаше потока от гости, който не спря през целия ден, въпреки излелия се благодатен дъжд. Свещенослужители поръсваха през целия ден със св. вода от манастирското аязмо и помазваха, изпросвайки Божието благословение за всеки, дошъл да се помоли!

По вече утвърдила се традиция, в този празничен ден мнозина станаха членове на Едната Света, Съборна и Апостолска Църква, приемайки св. Кръщение!

По този повод и откриващия се туристически сезон, от „Св. св. Константин и Елена холдинг” АД бяха организирали празнична програма с фолклорни и самодейни състави за всички гости на комплекса. Беше отправена молитва към Всеподателя Бога за успех и бе предадено благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил, който отсъстваше от страната. Бе отправена покана към туристическите фирми, след завършване на курортния сезон да дойдат на молебен – за благодарност и изпросване на Божията милост!

Особено впечатлени от програмата и традициите тук, бяха чуждите туристи, които за това време на годината не са никак малко.

Господи Иисусе Христе, по молитвите на св. равноапостолни Константин и Елена, помилуй ни!

Снимки: Борислав Стоев
Още за празника вижте на сайта на манастира: www.varnamonastery.bg

 

 

Снимки

Храмовата иконаСвета литургияСвета литургияВодосветВодосветЛитийното шествиеЛитийното шествиеЧастичка от мощите на свети  Валентин
« предишна новинаследваща новина »