ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нова книга: Значението на мислите в живота на човека

21 март 2017 16:09, Българска Патриаршия
Значението на мислите в живота на човека

Във великопостния период на духовна бран срещу „поднебесните сили на злобата”, не само паднали от небесата по мощния тръбен звук на Архангела, но и влезли във война за превземане на човешкото сърце, Синодално издателство представя новата си книга, която в сбит вид е побрала ценни светоотечески указания за значението на мислите и помислите при облагородяването и усъвършенстването на човека.

Патерическите указания достигат до нас чрез духовното наставничество на стареца на Глинската пустиня Йоан (Маслов), по повод 25 години от неговото преставяне в Господа. Подборът им е направен от неговия родственик Николай Маслов. Преводът от руски език е дело на ученика на глинския старец – Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий.

Подобно на други наставления на стареца, непреходната ценност на светоотеческото учение за подвижническия живот е предадена чрез изобилие от цитати на св. Отци.

Новаторското в тази малка книжица е опитът на съставителя да представи нагледно и накратичко православното учение за душата и силата на мислите чрез очертани схеми и таблици. Тяхната цел е да подпомогнат многоугрижения и забързан съвременен християнин в неговия аскетичен живот в света. Накрая, съставителят споделя и лично получени наставления на стареца за борба с греховните помисли.

Така, на практика, книжката представлява малък и удобен, поднесен в джобен формат, наръчник за духовна бран със зловредните мисли.

СИ 2016 г.

Автор: Николай Маслов

Превод: Сливенски митр. Йоаникий

Формат: 32/70/100

Обем: 82 стр.

ISBN: 978-619-7306-02-6, 2016 г.

 

 

« предишна новинаследваща новина »