ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към новоизбрания Врачански митрополит Григорий

22 март 2017 10:30, Българска Патриаршия
Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към новоизбрания Врачански митрополит Григорий

Поздравително слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към новоизбрания Врачански митрополит Григорий, 19 март 2017 г., Неделя Кръстопоклонна, Враца.

Ваше Високопреосвещенство, обични в Господа владико Григорий,

В Третата неделя на спасителния Свят и Велик пост, когато заедно с цялата Църква се покланяме пред светия и животворящ Кръст Господен, който по Божи промисъл стана оръдие на нашето спасение, отправям към Вас архипастирски благослов, като Ви засвидетелствам от името на Св. Синод и от Свое име искрените ни благопожелания за дълголетно, доброплодно и от Бога благословено архипастирско служение в богодаруваната Ви Врачанска епархия.

Християнският живот е себеотречение и радостно носене на Кръста. Така казваше Сам Спасителят на учениците Си в дните на Своя земен живот: „Ако някой иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва” (Мат. 16:24). Защото „който не носи кръста си, а върви след Мене, не може да бъде Мой ученик” (Лука 14:27).

Нека знакът на Кръста, чрез който се спасяваме и който осенява и Вашето встъпване като канонично избран кириарх на светата Врачанска митрополия, съпътства и цялото Ваше митрополитско служение за слава Божия и възрастване във вярата и в християнския живот на поверените Ви от Бога клир и христоименито паство. Нека Ви огражда любовта и доверието на Христовото словесно стадо, което ще водите по тесния, но спасителен път към Царството на нашия Небесен Отец, в което, по думите на Спасителя, „има много жилища” (Иоан 14:2) и дето „око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат“ (1 Кор. 2:9).

Нека дните и годините на архиерейското Ви служение в Църквата Христова бъдат мирни и благодатни!

Нека Божият мир, благодат и велика милост да пребъдват с Вас и с поверената Ви епархия!

Нека всякога и във всички Ваши дела да Ви води Вашата любов към Господа Иисуса Христа и всякога да Ви упътва Духът на истината, Който пребъдва в Христовата Църква!

За много и благословени години, Високопреосвещени владико!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

 

« предишна новинаследваща новина »