ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит прие посланика на Гърция в България

22 март 2017 13:24, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриарх Неофит прие гръцкия посланик в България

„Особено във времена на тежки изпитания, като атеистичния период и годините на разкола в БПЦ, ние винаги сме срещали братската подкрепа и помощ от страна на благочестивия гръцки народ”, каза Българският патриарх Неофит по време на срещата си с посланика на Гърция в България.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие днес посланика на Гърция Негово Превъзходителство Григориос Василоконстандакис, който бе придружаван от г-н Андреас Котидис - първи съветник и заместник-ръководител на мисията, и г-н Спиридонос Критикос – първи секретар и консул при гръцкото посолство. В срещата взе участие и Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

Днешната визита бе окачествена като знак на уважение към предстоятеля на БПЦ – Българска Патриаршия и свидетелство за единството между двете Църкви – Българската и Гръцката и нашите православни народи. Бе подчертано, че тези двустранни връзки на единство и взаимопомощ имат непреходната и вечна основа на общата ни вяра и се описват най-добре от евангелските слова „кога страда един член, страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове” (1 Кор. 12:26), понеже всички православни християни, независимо от своята народност, са членове на едно тяло - Църквата Христова.

В хода на разговора домакините благодариха за добрата воля от страна на Гръцката архиепископия да предостави за нуждите на нашите сънародници, живеещи в Атина, храм, в който се служи на български език, и отправиха предложение да се направи нужното, та гръцкият храм „Св. Георги” в София да стане постоянно действащ и да обгрижва духовно многобройната гръцка общност в столицата ни.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Патриарх Неофит прие гръцкия посланик в БългарияПатриарх Неофит прие гръцкия посланик в БългарияПатриарх Неофит прие гръцкия посланик в БългарияПатриарх Неофит прие гръцкия посланик в България
« предишна новинаследваща новина »