ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Петдесетница в Ловеч

23 май 2010 18:39, Ловчанска митрополия
Момент от св. Литургия

По Своята обилна милост нашият Създател е пожелал да се спасят всички и затова е решил да сключи нов завет с човека, завета на любовта. За да се изпълни този завет, Той е основал Църквата.

Петдесетница е рожденият ден на Св. Църква, празник който християните в Ловеч най-радостно празнуват, защото е и храмов празник на катедралния храм "Света Троица".

Сутринта рано преди службата свещениците от катедралата берат орехови листа от вековните орехи в двора на храма, после украсяват олтара и целия храм със зелени листа и той се изпълва с чудесно ухание на пролет. Идва владиката, камбаните тържествено бият, започва св. Литургия и храмът е пълен. По време на великия прокимен Негово Високопреосвещенство заедно със служещите свещеници разпръсва из храма орехова шума - символизираща слизането на Светия Дух над апостолите. Започва четенето на молитвите, с които се призовава Св. Дух, всички са коленичили, а чувството на радост е някак непосредствено във всички.

След отпуста празникът продължава на тържествена трапеза, напълно в съответствие с нашия православен дух, вярващите отново са заедно и продължават приятелски да споделят онова, което ги свързва - привързаността към Бог, Който ги обича.

Слава на Светата Единосъщна, Животворяща и Неразделна Троица, сега и винаги, и во веки веков. Амин!

 

 

Снимки

В очакване на службатаПрот. ВениаминНегово Високопреосвещенство митрополит Гавриил с олтарницитеПс. 103"Свете тихий"Великий прокименС листенце в ръкаМолитваЛистенцеШиршая НебесВладиката поздравява народа
« предишна новинаследваща новина »