ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Петдесетница в Троянската ставропигиална света обител

23 май 2010 19:10, Троянски манастир
Петдесетница в Троянската ставропигиална света обител

В деня, в който Светата Църква чества чудното слизане на Светия Дух, във вид на огнени езици, върху Пресвета Богородица, светите апостоли и онези, които се били събрали в йерусалимската горница на молитва в ден Петдесетница, в Троянската ставропигиална света обител бе отслужена св. Божествена литургия. Светата богослужба бе отслужена от Негово Преосвещенство Деволския епископ Теодосий заедно с братството на светата обител - архимандритите Августин, Пахомий, Григорий, йеромонах Кирил и монах Филарет.

В празничния ден в 9 часа камбаните възвестиха пристигането на Негово Преосвещенство Деволския епископ Теодосий – игумен на св. обител, който бе посрещнат при пеене на „Владику и священноначалника”. След великото славословие бе направено петохлебие за здравето на Негово Светейшество патриарх Максим, Светия Синод, братството на светата обител и всички благочестиви и православни християни.

След светата Литургия започна и специалната вечерня, както се полага на празника Петдесетница. На вечернята след входа при пеенето на великия прокимен преосвещеният игумен разпръсна из храма ореховата шума - символизираща огнените езици, слезли върху светите апостоли преди близо две хилядолетия.

След отпуста на вечернята Негово Преосвещенство произнесе кратко слово за празника и многолетствие за Българския патриарх Максим, Светия Синод и за благопреуспяването на братята, гостите, поклонниците на манастира и целия български народ. Богомолният народ заедно с братята запя „На многая лета”. Радостно е да се отбележи, че в този празничен ден много християни дойдоха да вземат молитвено участие в светата богослужба, а и през целия ден, въпреки силния дъжд, потокът от богомолци не секна.

Нека всякога да призоваваме помощта и закрилата на Светия Дух и да казваме: „Царю небесни, Утешителю, Дýше на Истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Подателю на живота, дойди и се всели в нас, и ни очисти от всяка сквернота, и спаси, Благий, нашите души”.

Текст: йеромонах Кирил (Тодоров)
Снимки: Йордан Антонов

 

 

Снимки

Петдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обителПетдесетница в Троянската ставропигиална света обител
« предишна новинаследваща новина »