ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Светейшият патриарх Неофит прие посланика на Ирландия

23 март 2017 16:25, Отдел "Връзки с обществеността"
Светейшият патриарх Неофит прие посланика на Ирландия

"Това не е просто посещение от любезност и протоколна необходимост, а е продиктувано от моето уважение към Българската православна църква и нейния предстоятел и желанието да науча повече за нея" - каза Негово Превъзходителство Майкъл Форбс, посланик на Ирландия в България по време на срещата си с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, състояла се в Патриаршеския дом днес, по молба на г-н посланика.

„Българската православна църква заема важно място в нашата държава от самото ѝ зараждане, тя винаги е била вярна опора на своя народ, нейният авторитет укрепва през вековете” – каза Негово Светейшество на своя гост. В отговор на проявения интерес, патриарх Неофит изтъкна, че отношенията между Църквата и държавата у нас са традиционно добри и днес БПЦ не само има свободата да изпълнява своята народополезна мисия, но и се радва на подкрепата на светските власти при изграждането на храмове и стопанисването на паметниците на културата.

„Наближава светлият християнски празник Възкресение Христово, когато, както при всички значими поводи, духовенство, светска власт и благочестив народ ще бъдем заедно в храма” – заключи той.

В хода на разговора Н.Пр. г-н Форбс запозна патриарх Неофит в основни линии с историческото и съвременното положение на Ирландия и приоритетите в своята дипломатическа дейност в България.

Срещата, в която взеха участие още Врачанският митрополит Григорий и Мелнишкият еп. Герасим – гл. секретар на Св. Синод, премина сърдечно, в дух на взаимен интерес и разбирателство.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Светейшият патриарх Неофит прие посланика на Ирландия Светейшият патриарх Неофит прие посланика на Ирландия Светейшият патриарх Неофит прие посланика на Ирландия
« предишна новинаследваща новина »