ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На Петдесетница Българският патриарх Максим оглави св. Литургия в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”

23 май 2010 20:10, Софийска митрополия
На Петдесетница Българският патриарх Максим оглави св. Литургия в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”

На рождения ден на Църквата - Петдесетница, Първойерархът на Българската църква оглави празничната св. Литургия в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”. В съслужение с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим пред св. Трапеза застанаха Знеполският епископ Йоан - викарий на Софийския митрополит, архимандрит Григорий - протосингел на Софийска митрополия, и храмовото духовенство.

В този ден, за който св. Евангелие разказва, че апостолите и всички вярващи са се „изпълнили с Дух Светий”, стотици софиянци се бяха стекли в митрополитския храм, за да влязат в радостта на празника и да получат Божията благодат и дарове. Мнозина християни пристъпиха и към св. Чаша, за да вкусят от Божествената храна. Много блага са се давали от небето на земята за човешкия род, но такива като на Петдесетница никога не сме получавали.

Над апостолите, които били събрани в горницата в десетия ден след Възнесението, застанали огнени езици - видимо знамение за пришествието на Светия Дух. Даровете дадени на св. апостоли ги облекли с власт да учат, свещенодействат и ръководят. И последвали чудеса и знамения... За тези евангелски събития разказа ставроф. ик. Тоско Казакин в своето празнично слово.

След края на св. Литургия започна полагащата се вечерня с произнасянето на Велик прокимен, по време на който се разпръсква орехова шума - символ на слизането на Светия Дух. Застанал на солея, лично Негово Светейшество хвърляше дългоочакваните орехови листа към вярващите. След това Първойерархът на Българската църква застанал на колене прочете първата от трите коленопреклонни молитви, с които се призовава Светият Дух.

След края на св. богослужба Негово Светейшество поздрави миряните с рождения ден на Църквата и каза: ”В този ден Църквата се е сдобила с пълнотата на Божествената благодат - Пресвета Троица във Ветхия завет се изявява като Бог Отец, в Новия - като Божи Син - Христос, и след съшествието на Духа Светаго над апостолите в Църквата е Светият Дух. Затова св. Църква прославя Троичен Бог и казва: Слава Тебе, Боже наш!”

Накрая патриархът призова всички молитвено да кажем: "Пресветая Троице, помилуй нас!" Амин.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Нина Комарова

 

 

Снимки

На Петдесетница Българският патриарх Максим оглави св. Литургия в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Празничната иконаНа Петдесетница Българският патриарх Максим оглави св. Литургия в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”На Петдесeтница патриарх Максим служи в храм „Св. Неделя”Ик.Тоско Казакин проповядваИк. Мина Минчев, предстоятел на храм "Св. Неделя" причастяваЛично Патриархът разпръсна ореховата шумаНегово Светейшество патриарх Максим прочете първата коленопреклонна молитваЕпископ Йоан прочете втората коленопреклонна молитваАрхимандрит Григорий прочете третата коленопреклонна молитваБългарският патриарх Максим поздрави вярващитеИзпращане на Негово Светейшество
« предишна новинаследваща новина »