ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на румънската църква „Света Троица" в София

23 май 2010 20:37, Българска Патриаршия
Румънската църква „Света Троица" в София

На Петдесетница, който се счита и за Ден на Светата Единосъщна и Неразделна Троица, румънската църква „Света Троица" в София чества своя храмов празник. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим Божествената света Литургия бе отслужена от Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод. В съслужение с него бяха ст. ик. Йон Армаши – съветник в Отдела за външно-църковни връзки на Румънската патриаршия, йером. Зотик (Гаевски) - и. д. представител на Руската православна църква при Българската патриаршия, ст. ик. Нелуцо Опря - официален представител на Румънската православна църква в България и предстоятел на храма, архим. Теофан, йером. Никифор, о. Николай Николов - председател на старинния храм “Света Петка”, и дякон Любомир Стоянов.

На св. Литургия присъстваха посланикът на Румъния в България, дипломати, представители на Република Молдова, множество румънци и българи.

Със слово за празника към богомолците се обърна преосвещеният Стобийски еп. Наум.

”Слизането на Светия Дух над апостолите е едно от най-забележителните събития не само в живота на светите апостоли, но и в живота на света. Бог винаги изпращал на хората много блага и добрини, но такива като получените в деня на Петдесетница, никога по-рано не били изпращани. Според св. Йоан Златоуст, слизането на Светия Дух на деня Петдесетница е велико и достойно дело на Божието човеколюбие” - каза епископ Наум. Архиереят преподаде поздрави от Негово Светейшество Българския патриарх Максим към патриарха на Румъния Негово Блаженство Даниел.

От своя страна, ст. ик. Нелуцо Опря и ст. ик. Йон Армаши благодариха за прекрасната богослужба на архиерея и за поздравите от Негово Светейшество Българския патриарх Максим, които лично ще предадат на блаженнейшия патриарх Даниел.

Текст и снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Посрещане на Стобийския епископ НаумПосрещане на Стобийския епископ НаумВземане на времеБлагославяне на вярващия народПразничната храмова иконаАрхиерейска св. Литургия за храмовия празник на румънската църква „Света Троица" в София"Благословено е Царството на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков!"Ст. ик. Нелуцо Опря - официален представител на Румънската православна църква в България и предстоятел на храмаНегово Преосвещенство Стобийски епископ НаумМалък входМалък входАрхиерейска св. Литургия за храмовия празник на румънската църква „Света Троица" в СофияАрхиерейска св. Литургия за храмовия празник на румънската църква „Света Троица" в СофияЧетене на АпостолаЧетене на св. ЕвангелиеЧетене на св. Евангелие на румънски езикВелик входВелик входВелик входСимволът на вярата"Вземете пийте, това е Моята кръв..."Твоя от ТвоихСтобийски епископ НаумПричастяване на Негово Преосвещенство Стобийски епископ НаумПричастяване в светия олтарПричастяване в светия олтарПричастяване в светия олтарСо страхом Божиим, верою и любовию приступите!Причастяване на богомолния народПричастяване на богомолния народСт. ик. Нелуцо Опря - официален представител на Румънската православна църква в България и предстоятел на храмаЗаамвонна молитваПетдесетницаПодобно на трептящи огнени езициИподяконите"Слизане на огнени езици..."Коленопреклонна молитва Коленопреклонна молитва Коленопреклонна молитва Коленопреклонна молитва "Слизане на огнени езици...""Слизане на огнени езици..." "Слизане на огнени езици..."Ст. ик. Йон Армаши – съветник в Отдела за външно-църковни връзки на Румънската патриаршияНегово Преосвещенство Стобийски епископ НаумРаздаване на нафоратаПомазване за телесно здраве и душевно спасениеРумънската църква „Света Троица" в София
« предишна новинаследваща новина »