ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Във Видин бе открита изложбата „За правда и човечност“

24 март 2017 16:32, Видинска митрополия
Във Видин бе открита изложбата „За правда и човечност“

На 24 март, от 14:00 ч., в навечерието на големия християнски празник Благовещение, в изложбената зала на Държавен архив – Видин, бе открита изложбата „За правда и човечност“.

Изложбата се организира от Видинска света митрополия, Централен държавен архив и Държавен архив – Видин и е посветена на личността на Видинския митрополит Неофит, като най-вече се набляга на приноса му по спасяването на българските евреи.

Видинският митрополит Неофит, като наместник-председател на Светия Синод от 1930 до 1944 г., играе важна роля за спасяването на българските евреи.

Паметното мероприятие се организира и като подкрепа, на идеята и предложението на Организацията на евреите в България “Шалом” за удостояване на видния видински и всебългарски духовник дядо Неофит със званието “Праведник на народите от света”.

От името на Видинския митрополит Дометиан, откриването на изложбата бе уважено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, г-н Огнян Ценков, кмет на Видин, г-н Огнян Асенов, областен управител на Видин, г-н Йосиф Меламед, главен секретар на Организацията на евреите в България „Шалом“, г-н Вили Лилков, както и много други гости и приятели на видинския архив.

Всички официални лица поздравиха организаторите за изложбата. Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп каза следното: „На 26 февруари 2017 г. се навършиха 46 години от блажената кончина на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Неофит, един достоен българин, духовник, общественик и човеколюбец.

За него спокойно можем да кажем, изследвайки неговия живот, че той въплъти в себе си евангелските думи: „Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели“ (Йоан 15:13), а също така и: „Нова заповед ви давам, да любите един другиго; както ви възлюбих, да любите и вие един другиго“ (Йоан 13:34).

Наред с неуморните му трудове за въздигане на църковното дело, народното просвещение, опазване на националната родова памет и патриотизъм, той не пожали сили, пленен от евангелските думи, да защитава и по-малките свои братя, не гледайки на тяхната раса, религиозна принадлежност и обществен статус. В своя живот той се стараеше да бъде отец, пастир и достоен Христов служител.

Днес стоим пред изложбата „За правда и човечност“, посветена на този титан на духа и вярата. Изложба, която е посветена на заслугите, борбата и трудовете на митрополит Неофит за спасяването на българските евреи, които от 1940 до 1944 г. особено са притеснявани в Европа и България. Видинският митрополит Неофит от 1920 г. е член на Светия Синод на Българската православна църква, като от 1930 до 1944 г. е наместник-председател на Светия Синод. Като отец на Българската църква и държава, той наравно с грижите за българското население, проявява грижа и за еврейското изпълнение на своята родина, което е било подложено на страдание. Силно и достойно се застъпва за евреите в България. Става техен защитник и опора на другите архиереи, членове на Синода, в борбата им в спасяването на тези нещастни души. Този достоен българин-митрополит, днес е пример за съвременното ни общество. Една личност, която особено трябва да помним, пазим и се вдъхновяваме от неговия живот. Като православни християни, е необходимо да изпълним и евангелския закон, в памет на този виден владика, който гласи: “Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им” (Евр. 13:7). Това днес трябва да бъде дядо Неофит за всички. Пример за подражание, пример за вяра, надежда и любов. Пример за точно и свято изпълнение на евангелския закон, който подстрекава към любов, единство, милосърдие, състрадание и човеколюбие. Сторим ли това, значи сме го сторили на самия Господ Иисус Христос и имаме и даваме надежда на идните поколения. Нека вечна и блажена да бъде неговата памет! Нека на високо се постави това светило, за да свети на всички, та да прави хората по-добри и човеколюбиви.“

Изложбата ще бъде преносима, с възможност да бъде предоставяна на различни организации из страната за експониране.

 

За повече снимки посетете http://bit.ly/2nYNKB3

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »