ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Благовещение в старопрестолния царствен Видин

25 март 2017 15:34, Видинска митрополия
Благовещение в старопрестолния царствен Видин

На 25 март, тържествено в старопрестолния град Видин бе отбелязано Благовещението на Пресвета Богородица.

Светата Литургия в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин, оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с архимандрит Исаак, духовен надзорник на Видинска епархия, архимандрит Евтимий, йеромонах Максим, иконом Методи Ванков и йеродякон Вартоломей.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед и поздрави вярващите християни и припомни историческия факт на Благовещението, както и достойни моменти от историята на Видин, които са се случили на този благодатен ден през различните години.

На 25 март, освен големия християнски празник Благовещение, Видин отбелязва и 147 години от създаването на Народно читалище „Цвят – 1870“, както и 138 години от освобождението на града от турско робство.

След светата Литургия, епископ Поликарп награди с орден с образа на Екзарх Антим Първи, за достойни заслуги в прослава на Антим Първи г-н Александър Русев. Епископ Поликарп, изявявайки достойните заслуги на г-н Русев, му изказа благодарност за всичко, както и го благослови да носи подвига на Антим Първи в своето семейство и го предава на своите чеда.

В чест на майката – православна жена, която отбелязва своя ден на Благовещение, епископ Поликарп подари на всички жени по един карамфил и икона със сцена на Благовещение, за спомен и духовно поощрение на жените и присъстващите.

 

За повече снимки посетете http://bit.ly/2n2hfAb

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »