ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено във Видин бе отбелязана 100-годишнината от написването на марша на Трети пехотен Бдински полк

25 март 2017 15:36, Видинска митрополия
Тържествено във Видин бе отбелязана 100- годишнината от написването на марша на Трети пехотен Бдински полк

По инициатива на кмета на Община Видин г-н Огнян Ценков, на централния площад „Бдинци“ се събраха представители на институции и граждани, за да поднесат цветя под звуците на Градския духов оркестър.

„Благодаря на всички видинчани и гости на града, които се отзоваха на поканата, която отправих, за да отбележим 100-годишнината от написването на военния марш в чест на Трети пехотен Бдински полк тук, пред паметника на площад „Бдинци“, издигнат с помощта на даренията на гражданите.

Празникът на площад „Бдинци“, бе почетен и от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, заедно с архимандрит Исаак, духовен надзорник на Видинска епархия, йеромонах Максим и йеродякон Вартоломей.

Думите на този марш са написани точно преди 100 години, на 25 март 1917 г. по време на Първата световна война, в хан Мраморница, от мобилизирания в Трети пехотен Бдински полк учител Никола Попов.

Той е посветен на командира на полка във връзка с героичните битки, които води, отблъсквайки Съглашенските войски.

Решихме да го отбележим по този начин, за да помним и тачим паметта на всички герои, загинали във военните действия, които са водени от Трети пехотен Бдински полк“ – каза Огнян Ценков, след като положи цветя в знак на почит пред воините, жертвали живота си за свободата на Родината.

Кметът на Видин честити и големия християнски празник Благовещение, който се отбелязва днес, с пожеланието във всеки дом да има по една блага вест, много здраве, благополучие и просперитет.

 

За повече снимки посетете http://bit.ly/2nQ5MYQ

Текст и снимки: йеродякон Вартоломей

 

 

« предишна новинаследваща новина »