ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

24 май 2010 21:00, Българска Патриаршия
24 май - Ден на българската просвета и култура

Днес Българската православна църква и православният български народ отдават чест и похвала едновременно и на Светия Дух, Третото Лице на Света Троица, и на българската просвета и култура. Знаменателно е съвпадението на двата празника, на което ставаме свидетели тази година - съвпадение, дошло да ни припомни, че ние сме народ, чиято култура лежи върху здравите основи на християнското просвещение, на боговдъхновеното дело на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, и на боговдъхновеното слово.

Празничната света Литургия в катедралния храм „Св. Александър Невски” в този ден бе оглавена от Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Светия Синод, в съслужение с преосвещения Тивериополски еп. Тихон, председател на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала, викарния Знеполски еп. Йоан и столични свещенослужители.

В своето слово еп. Тихон подчерта взаимовръзката между двата чествани празника в днешния ден, като каза, че „няма стойност култура и културна проява без вдъхновението на Светия Дух”. Той каза още, че истинската култура и изкуство са там, където има вдъхновение свише, вдъхновение от Светия Дух Божий, и припомни на богомолците в храма, че ние сме единственият народ в Обединена Европа, който осъзнава и подчертава факта, че нашата култура започва там, където започва християнското слово, че „В начало бе Словото” (вж. Йоан. 1:1); че ние сме наследници на култура хилядолетна, вдъхновена от Светия Дух и имаме за свой неизменен дълг не само да съхраняваме тази култура, но и да пазим нейната висота, да я преумножаваме и разпространяваме според дадените ни от Бога сили и възможности. Епископът призова да бдим за чистотата на тази култура, основана от боговдъхновени светии и да отказваме подкрепа на всичко скверно и низко, което я принизява, като отказваме да четем литература и да гледаме предавания, в които вместо Светия Дух „диша” духът на развалата и духовната нищета.

Като призова да благодарим на Всеподателя Бога, че сме синове и дъщери на Православна България, еп. Тихон прикани всички да вземат участие в молебена, с който духовенство и богомолен народ с едно сърце отправиха молитва към Бога с благодарност за всичките Му благодеяния.

Стобийският еп. Наум, след като оглави празничния молебен, от своя страна потвърди, че Светият Дух, Който просвещава всеки човек в Църквата Христова, е вдъхновил светите братя Кирил и Методий за тяхното свято, богоугодно дело за просвещението на българския народ и всички славяни. Той призова, като помним това и тачим завещаното ни от нашите деди, да предадем и на потомците любовта към род и Родина, и своята православна вяра и съвест.

След богослужбата всички се отправиха от храма към площада пред Народната библиотека "Св. Кирил и Методий", където държавници и шествие от представителни групи от училищата в София, висши учебни заведения, БАН и различни културни институции и заведения се събраха за общодържавното официално честване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Сред официалните лица бяха: президентът Георги Първанов, председателят на Народното Събрание Цецка Цачева, министърът на Образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, депутати, зам. кмета на София Минко Герджиков и др.

Бе отслужен водосвет за здраве и благоденствие на българския народ и отдадена прослава на делото на светите братя Кирил и Методий и всички техни достойни последователи, усърдни труженици на просвещението и Словото.

Деца в народни носии и много хора, развяващи българския трибагреник и цветя, изпъстриха булеварда и цялото пространство пред Народната библиотека "Св. Кирил и Методий", пред която се издига паметникът на светите Братя. На тях и на хилядите им именити и незнайни последователи отдаваме слава, чест, благодарение и поклонение в днешния празничен ден и вовеки! Амин.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

ПКСХП „Св. Александър Невски”"Благословено е Царството на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков! "Празнична света Литургия в катедралния храм „Св. Александър Невски” Празнична света Литургия в катедралния храм „Св. Александър Невски” Празнична света Литургия в катедралния храм „Св. Александър Невски” Негово Преосвещенство Стобийски епископ НаумНегово Преосвещенство Тивериополски епископ ТихонНегово Преосвещенство Знеполски епископ ЙоанЧетене на АпостолаСв. ЕвангелиеЧетене на св. ЕвангелиеВелик входВелик входВелик входВелик входСимволът на вяратаСимволът на вяратаПразнична света Литургия в катедралния храм „Св. Александър Невски” "Вземете пийте, това е Моята кръв...""Твоя от Твоих"Празнична света Литургия в катедралния храм „Св. Александър Невски” Тримата дякони, от ляво на дясно: дякон Иван Иванов, протодякон Любомир Братоев и дякон Иван ПетковПричастяване в светия олтарХоругвитеМолитва към св. равноапостолни Методий и КирилЗаамвонна молитваНегово Преосвещенство Стобийски епископ НаумБлагодарствен молебенЧетене на св. ЕвангелиеБлагодарствен молебенБлагодарствен молебенХоругвитеРаздаване на нафоратаЛития към Народната библиотека "Св. Кирил и Методий"Лития към Народната библиотека "Св. Кирил и Методий"Лития към Народната библиотека "Св. Кирил и Методий"Лития към Народната библиотека "Св. Кирил и Методий"Лития към Народната библиотека "Св. Кирил и Методий"Лития към Народната библиотека "Св. Кирил и Методий"Лития към Народната библиотека "Св. Кирил и Методий"Лития към Народната библиотека "Св. Кирил и Методий"Лития към Народната библиотека "Св. Кирил и Методий"Тивериополският епископ Тихон наставлява малчуганите пред Народната библиотека "Св. Кирил и Методий"Среща с президента Георги ПървановЛитията от НДКОфициалните гостиВодосвет за здраве и благоденствие на българския народ и отдаване прослава на делото на светите братя Кирил и МетодийОфициалните гостиВодосвет за здраве и благоденствие на българския народ и отдаване прослава на делото на светите братя Кирил и МетодийХоругвитеМноголетствиеИзпълнение на химна “Върви, народе възродени”Бурни аплодисменти за невероятното изпълнение на “Върви, народе възродени” от хора„Аз съм българче” изпълнено от Катерина Милчева и Светослав Димитров – ученици от І клас на 104 ОУ „Захари Стоянов”„Аз съм българче” изпълнено от Катерина Милчева и Светослав Димитров – ученици от І клас на 104 ОУ „Захари Стоянов”Поднасяне на венци и цветя пред паметника на Св. Св. Кирил и МетодийПоднасяне на венци и цветя пред паметника на Св. Св. Кирил и МетодийПоднасяне на венци и цветя пред паметника на Св. Св. Кирил и МетодийПоднасяне на венци и цветя пред паметника на Св. Св. Кирил и МетодийПред Народната библиотека "Св. Кирил и Методий"Президентът Георги ПървановРекторът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Иван ИлчевПоръсване за здраве и благоденствиеПоклон пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий
« предишна новинаследваща новина »