ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

24 май в старопрестолния гр. Видин

24 май 2010 14:34, Видинска митрополия
24 май в старопрестолния гр. Видин

С тържествени церемонии бе отбелязан във Видин 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

След светата Божествена литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски” и отбелязването на църковния празник Свети Дух, пред сградата на СОУ „Цар Симеон Велики” се събраха представителите на общинската власт в лицето на г-н Румен Видов, кмет на община Видин, областна администрация в лицето на г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управител, общински и държавни институции, политически партии, директори на училища, преподаватели и ученици, та заедно, обединени под едно знаме и любов към род и Родина, да отбележат този най-велик празник за България.

От сградата на училище „Цар Симеон Велики” до откритата сцена пред видинската художествена галерия бе организирано празнично шествие, което подчерта важността на празника и даде един нов тласък за развитие и авторитет и подбуждане на нашия народ да цени и пази своята писменост, култура и традиции, да не ги забравя и потиска, а напротив, да бъде горд с това което има.

На откритата сцена пред многобройното множество граждани и гости на Видин обръщение и поздрав отправи инж. Румен Видов, кмет на община Видин. Той заяви, че ние трябва да се гордеем за това, което сме и да бъдем радостни от това, че „и ние сме дали нещо на света…”.

От името на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан поздрав и приветствие към празнуващите отправи архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на Видин.

От името на областния управител на гр. Видин поздрав поднесе г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управител.

След официалните приветствия Община Видин награди с грамоти учители и културни дейци за тяхната усърдна работа и достойно представяне в съхраняване и поддържане на българския дух.

За радостното настроение на гражданството впоследствие се погрижи ансамбъл „Дунав”, с главен художествен ръководител г-н Генчо Генчев.

Официалните лица в близост до откритата сцена посетиха „Младежкия бизнес форум”, където бяха представени дейностите и основните професионални сфери на видинските училища.

За всички видински учители и гости от името на г-н Видов, кмет на Видинска община, бе даден в салона на видинската галерия официален празничен коктейл, където отново всички видни видински дейци и общественици се поздравиха с празника.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин24 май в старопрестолния гр. Видин
« предишна новинаследваща новина »