ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия в Асеновград на Благовещение

27 март 2017 11:55, Пловдивска митрополия
Архиерейска св. Литургия в Асеновград на Благовещение

„Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените. Дух Светий ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий.”

Тези ангелски слова чула Пресвета Богородица, Божията Майка, родила нашия Господ и Спасител Иисус Христос.

На 25 март, на големия празник Свето Благовещение, Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, възглави с благословението на архиерея на епархията Божествена св. Литургия в храма „Св. Богородица – Благовещение” в Асеновград.

С викарния епископ съслужиха ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев, архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев – духовни надзорници при Пловдивска митрополия, протойерей Веселин Хаджиламбрев– председател на храма, храмовото духовенство и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Песнопенията изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев. Благочестиви християни от всички краища на Пловдивска епархия, сред които и кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов, присъстваха с вяра и радост на богослужението по случай големия Богородичен празник и храмовия празник на Рибната църква, както е известен още Божия дом „Св. Богородица – Благовещение”.

Изпълнили храма до краен предел, стотиците миряни потърсиха в молитва благодатната закрила на Божията Майка пред Нейната чудотворна икона. Те изповядаха с едно сърце и душа Символа на вярата, благоговейно казаха Господнята молитва „Отче наш...”, а в очите на всички се четеше радостта от Светото Благовещение. Някои пристъпиха към светото Тайнство Причастие.

В края на богослужението епископ Арсений се обърна към верния Божи народ със слово за значението на днешното Литургийно Евангелие и добродетелния живот на Божията Майка, в което каза:

„Празникът Благовещение на Пресвета Богородица е светъл и радостен лъч в дните на Великия пост, който ни напомня, че тук, на земята, не сме сираци, а с нас е Небесната Царица Света Богородица, която със Своята благодатна помощ укрепя всички нас. Но ние с вас, обични братя и сестри, отдаваме ли се на Божията воля, носим ли безропотно своя житейски кръст и отдаваме ли себе си в Божиите ръце, както го сторила Тя? Не. Понякога ние искаме да изградим живота си така, както на нас ни харесва и ни е удобно, комфортно, а не така, каквато е спрямо нас Божията воля. На всеки един човек Божията Майка е гледала с очите на вечния живот. Но ако в нашите очи гори тъмния пламък на житейската гордост, на ламтежа за земни блага и наслади, ние не можем да гледаме чисто иконата на Богоматер, не можем да гледаме чисто един към друг и не можем да се наречем Нейни чада. Ако ние сме посветили живота си на земните страсти, на стихиите световни, на угаждане на своето его, ако ние само осъждаме, клеветим, клюкарстваме, плетем интриги, недоволстваме, роптаем за всичко онова, с което Бог ни е споходил, богословстваме, осъждаме свещенството, църковната йерархия, ненавиждаме ближния, не понасяме комшията, не можем да гледаме колегата в работата, а понякога ни дразнят и птиците, които пеят, а понякога и всичко ни дразни– то е, защото сме превърнали живота си в ад и не можем да се наречем чада на Божията майка. Ако не се променяме реално чрез благодатта на светото Тайнство Покаяние, а си оставаме полуезичници по нрав и християни по традиция, не можем да се наречем Нейни чада. Ако не полагаме и малко усилие по време на Великия пост в борбата със своите страсти и пороци, а се опитваме да притъпим своята съвест, не можем да се наречем Нейни чада. Смирението е в центъра на Нейния живот. Начинът, по който Божията Майка се отнасяла с ближните, е велик пример за нас. Ние сме се събрали, за да изпросим в молитва Нейната помощ по време на богослужението. Но ако ние като излезем от храма не се променим, казаните думи не вложим в сърцето си, напразно сме били тук. Най-малкото усилие, положено по време на Великия пост, е така да контролираме думите си, че те никого да не обиждат, никого да не нараняват и огорчават, защото думите могат и да убиват. Нека построим живота си в съзвучие с вечните и неизменни истини, които Бог предлага на човека за неговото щастие и благополучие. Именно това е посланието на Светата Църква днес, когато празнуваме Благовещението”.

Епископ Арсений преподаде на всички архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай по случай храмовия празник и пожела застъпничеството и благодатния покров на Божията майка да бъде всякога над тях. „И да не роптаем в трудности и изпитания, а да кажем като Нея: „Ето, Господи, раба или рабинята Ти. Нека ми бъде по думата Ти.” Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитският протодякон Илиян Александров.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1250-25032017g-blagoveshtenie-arhiereiska-sveta-liturgiya-v-hram-sv-blagoveshtenie-gr-asenovgrad.html

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия в Асеновград на БлаговещениеАрхиерейска св. Литургия в Асеновград на БлаговещениеАрхиерейска св. Литургия в Асеновград на БлаговещениеАрхиерейска св. Литургия в Асеновград на БлаговещениеАрхиерейска св. Литургия в Асеновград на БлаговещениеАрхиерейска св. Литургия в Асеновград на БлаговещениеАрхиерейска св. Литургия в Асеновград на БлаговещениеАрхиерейска св. Литургия в Асеновград на БлаговещениеАрхиерейска св. Литургия в Асеновград на БлаговещениеАрхиерейска св. Литургия в Асеновград на БлаговещениеАрхиерейска св. Литургия в Асеновград на БлаговещениеАрхиерейска св. Литургия в Асеновград на Благовещение
« предишна новинаследваща новина »