ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия в Неделя на св. Йоан Лествичник в Пловдив

27 март 2017 12:07, Пловдивска митрополия
Архиерейска св. Литургия в Неделя на св. Йоан Лествичник в Пловдив

На 26 март, Четвърта Неделя на Великия пост – на св. Йоан Лествичник, с благословението на Пловдивския митрополит Николай Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений, възглави божествена св. Литургия в храм „Св. Петка” в гр. Пловдив. С викарния епископ съслужиха ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Еленко Йосифов, председател на храма, иконом Роман Арнаучков, иконом Емил Паралингов, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Песнопенията изпълни с благоговение смесеният хор при храм „Св. Петка” с диригент Гергана Люцканова.

Много миряни дойдоха на светата Литургия в този празничен ден, пристъпили прага на Дома Господен с много вяра, надежда и любов, за да възнесат молитвите си към Бога, да смирят душите си и се възрадват в сърцата си. По време на богослужението за четци и певци на Българската православна църква бяха постригани 4 прекрасни деца на възраст от 9 до 12 години, водени още от невръстни от благочестивите си родители в този прекрасен храм – Мартин Йосифов, Ангел Влахов, Васил Филипов и Емелиян Петров. По време на Причастния канон епископ Арсений се обърна със слово към верния Божи народ, в което обърна внимание на забележителния праведен живот на св. Йоан Лествичник и величието на неговата „Лествица” – стълба към духовно съвършенство.

Викарният епископ говори и за изкушенията, които ни спохождат, за непрестанната борба с тях през Светата Четиридесетница - благодатно време за обновяване и пречистване:

„Със златни букви трябва да се изпишат тези думи и всеки един от нас, всеки наш съвременник трябва да ги повтаря и помни: „Там, където е вярата, там е и силата”. Ако се вгледаме внимателно в историята на човешкия род и историята на нашата страна, ще стане очевидно, че там, където е имало вяра, там е била и победата. Човекът, който се поставя под Божията десница, придобива частица от Божията сила, способна да преобрази неговия живот, да го укрепи дотолкова, че той да смогне да промени към по-добро и околния свят. А в отговор на силата на вярата Бог дава Своята благодат.

Четвъртата неделя на Великия пост още и още веднъж насочва нашето внимание към необходимостта от духовно възхождане. Изминаха четири седмици от поста и всеки може да каже какво е станало с него през това време, станали ли са някакви промени, удало ли се е да се избави от пороците, от лошите мисли, от слабостите, да придобие вътрешна решимист за възхождане по стълбицата на духовното съвършенство, или тези дни са преминали в суета, в обичайните всекидневни грижи без особено внимание към духовния живот. На тези въпроси можем да дадем отговор ние. Господ да ни помага, намирайки се в сърцевината на Великия пост, да намерим сили да се придвижим напред, възхождайки от сила в сила по пътя към Царството Божие. Амин.”

След края на богослужението епископ Арсений преподаде архипастирския поздрав и благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. Викарният епископ изрази също своята радост от пострижението за четци и певци на малките Христолюбиви деца, благодари на техните родители за начина, по който са ги възпитали - да вървят по пътя на спасителната, благодатна и безценна Христова вяра. Епископ Арсений пожела на тези, които с усърдие, вяра и молитва са решили да извървят целия път на Великия пост, да имат Божията подкрепа при възкачване по стъпалата на духовната лествица.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1251-26032017g-4-nedelya-na-velikiya-post-prep-ioan-lestvichnik-arhiereiska-sveta-liturgiya-v-hram-sv-petka-gr-plovdiv.html

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия в Неделя на св. Йоан Лествичник в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на св. Йоан Лествичник в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на св. Йоан Лествичник в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на св. Йоан Лествичник в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на св. Йоан Лествичник в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на св. Йоан Лествичник в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на св. Йоан Лествичник в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на св. Йоан Лествичник в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на св. Йоан Лествичник в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на св. Йоан Лествичник в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на св. Йоан Лествичник в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »