ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Първа архиерейска Литургия на новоизбрания Врачански митрополит Григорий в Черепишкия манастир

27 март 2017 13:29, Врачанска митрополия
Първа архиерейска литургия на новоизбрания Врачански митрополит Григорий

На 25 март – Благовещение, Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий оглави първа Архиерейска света Литургия в качеството си на правоправeщ архиерей на Врачанска епархия в манастира "Успение на Пресвета Богородица", село Черепиш. В Литургията взе участие и представителят на Руската православна църква у нас Негово Високопреподобие архимандрит Филип (Василцев).

По време на светата Златоустова Литургия митрополит Григорий извърши пострижение за иподякон – четец и певец на БПЦ - на 12-годишния Кирил Димитров. В богослужението взеха участие още отец Николай Костадинов, секретар на Врачанска света митрополия, йеромонах Йоаникий, игумен на Черепишкета света обител, и духовници от епархията и страната.

Специален дар от името на Подворието на Московския и на цяла Русия в България - калиграфски образ на Св. Серафим Софийски Чудотворец - поднесе на владиката архимандрит Филип. Той предаде на митрополит Григорий благослова и специалните поздравления за избора му за Врачански митрополит на Светейшия патриарх Московски и на цяла Русия Кирил и на Високопреосвещения Волоколамски митрополит Иларион, завеждащ външноцърковните връзки на Руската православна църква.

В края на богослужбата митрополит Григорий се обърна със слово за големия църковен празник Благовещение, като подчерта, че именно това е денят, от който започва нашето спасение. Митрополитът каза още, че и светата Черепишка обител е закриляна от Майката Божия и над манастира има специално Божие благоволение, показвано през годините.

 

 

Снимки

Първа архиерейска литургия на новоизбрания Врачански митрополит ГригорийПърва архиерейска литургия на новоизбрания Врачански митрополит ГригорийПърва архиерейска литургия на новоизбрания Врачански митрополит ГригорийПърва архиерейска литургия на новоизбрания Врачански митрополит ГригорийПърва архиерейска литургия на новоизбрания Врачански митрополит ГригорийПърва архиерейска литургия на новоизбрания Врачански митрополит ГригорийПърва архиерейска литургия на новоизбрания Врачански митрополит Григорий
« предишна новинаследваща новина »