ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в гр. Алфатар - Доростолска епархия

24 май 2010 16:33, Доростолска митрополия
Св. Литургия

Днес, когато Българската православна църква отбелязва празника на Свети Дух - третото Лице на Света Троица, в гр. Алфатар Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий отслужи св. Литургия.

Начало на литургията бе дадено от протосингела на епархията ставроф. ик. Добри Чаков. В съслужението бе предстоятелят на храма ставроф. ик. Георги Генков, който вече 46 години отбелязва с духовна радост този празник тук, за радост и на жителите.

Храм "Света Троица" е осветен през далечната 1846 година. Днес той отново бе препълнен с духовните чеда на отец Георги, които идват да вкусят от духовната храна. Те самите казват, че именно тук чрез проповедта намират душевна утеха и поучават своите деца да станат също последователи на Христовата вяра.

След св. Литургия беше извършен водосвет за здраве и бе осветен корбан, който бе раздаден за здраве на всички гости, на Социалния патронаж към общината, също така и на Дома на възрастни хора.

Беше изпято многолетствие за Българския патриарх Максим, за Св. Синод и за всички жители и гости на Алфатар и целия български народ.

Благодарствено слово към митрополит Амвросий отправи г-жа Радка Желева, кмет на общ. Алфатар. От името на всички свои съграждани тя благодари и на Св. Синод за добрия пастир, които им е изпратен - митрополит Амвросий. Поздравителен адрес бе предаден и от председателя на дружество "Алфатар" - Украйна.

През 1762 и 1763 г. Екатерина II издава манифести, с които руското правителство на практика кани всички желаещи чужденци да се заселят в пустеещите земи на Южна Русия, като им гарантира права и привилегии.

През 1774 г. около 400 семейства от село Алфатар се преселват в Херсонска губерния и основават там колонията Олшанка. Тя официално се приема за първото българско селище в Русия, в Северно Причерноморие. Селото съществува и до днес. Сега потомците на Алфатар, които живеят в с. Олшанка, с. Добра, с. Станкувата, днешна Кировоградска област на Украйна, пазят българския език, който изучават в училищата като СИП-Български език, изучават българските традиции, българските песни и танци. Алфатарските българи живеещи в Украйна имат създаден ансанбъл "Алфатар", а село Добра наподобява сегашния град Алфатар.

През 2004 г. е осъществена първата среща между жителите на Алфатар и потомците на преселниците в Украйна и така се възстановяват отношенията между тях.

От 1974 г. село Алфатар е вече град.

Честити празник, алфатарци!

Текст: Йордан Петров

 

 

Снимки

Св. ЛитургияСв. Литургия
« предишна новинаследваща новина »