ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" оглави за пореден път тържественото шествие в столицата за 24 май

24 май 2010 20:50, СДС
Софийската духовна семинария оглави тържественото шествие в столицата за 24 май

Днес, 24 май - празник на Свети Дух и Ден на Българската просвета и култура и на славянската писменост - за поредна година възпитаниците на Софийската духовна семинария поведоха тържественото шествие от Националния дворец на културата до паметника на светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека.

С благословението на ректора, Негово Високопреподобие архимандрит Сергий, от Семинарията към Националния дворец на културата още в ранното утро тръгна група, водена от свещеник Константин Цанков, секретаря на Семинарията г-н Ангел Вангелов и преподавателите г-н Георги Георгиев и г-н Крум Михов. Друга група семинаристи в униформено облекло се отправи в стройни редици, под ръководството на свещеник Божидар Маринов, към Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, където семинаристите молитвено присъстваха по време на празничното богослужение.

Тържествената св. Литургия бе отслужена от преосвещените епископи Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, Тивериополски Тихон и Знеполски Йоан, и други свещенослужители. В съслужението взе участие и ефимерият при Софийската духовна семинария свещеник Божидар Маринов. Преосвещеният епископ Наум оглави и благодарствения молебен в чест на празника.

След тържествената св. Литургия и благодарствения молебен духовници и миряни в лития се отправиха към паметника на светите равноапостолни Кирил и Методий пред Националната библиотека. С високо вдигнати хоругви и семинарското знаме шествието поведоха възпитаниците на Софийската духовна семинария.

По същото време празничното шествие под патронажа на министъра на образованието, младежта и науката г-н Сергей Игнатов тръгна от Националния дорец на културата през центъра на столичния град, като в първите редици отново бяха семинарстите. Те носеха иконата на светите равноапостолни Кирил и Методий, собственост на просветното министерство. По пътя към Националната библиотека към колоната се присъединиха Председателят на Народното събрание, представителите на академичната общност, възпитаниците на голям брой столични училища и много граждани.

Традицията, Софийската духовна семинария да води празничното шествие на 24 май, бе установена преди четири години при тогавашния ректор на Семинарията архимандрит Сионий, сега Велички епископ и викарий на Видинския митрополит, и на тогавашния просветен министър г-н Даниел Вълчев. Това първо почетно участие на Семинарията в честването на празника през 2006 г. съвпадна с освещаването на паметника на светите Първоучители, извършено от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит и тогавашния викарий Знеполски епископ Николай, сега Пловдивски митрополит.

След като всички лъчи на шествието се събраха пред Народната библиотека, в присъствието и на Президента на страната, духовенството отслужи традиционния по повод празника водосвет.

В края на официалната церемония възпитаниците на Софийската духовна школа се поклониха пред паметника на светите братя Кирил и Методий в знак на признателност към тяхното епохално дело, станало основа за развитието на славянската духовност и култура.

Днешният 24 май, в който едновременно отдаваме чест и прослава на Пресветия и Животворящ Дух и на Българската просвета, култура и наука, естествено насочва вниманието ни към така актуалния и значим въпрос за възвръщането на Религията във всички сектори на българското образование. И отговорът, който си даваме е, че в боговдъхновеното слово намираме истинската основа за духовно-нравственото извисяване на нацията ни, а от там и възможността за просперитет и благополучие.

 

Текст: Мария Братинова
Снимки: Софийска духовна семинария

 

 

Снимки

Софийската духовна семинария оглави тържественото шествие за 24 майСеминаристите по време на богослужението в храм "Св. Александър Невски"Семинарската група по време на богослужението в храм "Св. Александър Невски"Семинаристите начело на тържественото шествие за 24 майСеминаристите начело на тържественото шествие за 24 майПред Националната библиотека "Св. Кирил и Методий"Пред Националната библиотека "Св. Кирил и Методий"Пред Националната библиотека "Св. Кирил и Методий"Пред Националната библиотека "Св. Кирил и Методий"Пред Националната библиотека "Св. Кирил и Методий"Пред Националната библиотека "Св. Кирил и Методий"Пред Националната библиотека "Св Кирил и Методий"Пред Националната библиотека "Св. Кирил и Методий"Семинаристи на празника 24 майСеминаристи на празника 24 майСеминаристи на празника 24 майСеминаристи на празника 24 майПочит към епохалното дело на светите братя Кирил и Методий
« предишна новинаследваща новина »