ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Малко повечерие с Великия покаен канон на св. Андрей Критски в Пловдив

30 март 2017 11:19, Пловдивска митрополия
Малко повечерие с Великия покаен канон на св. Андрей Критски в Пловдив

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, възглави Малко повечерие с целия Велик покаен канон на св. Андрей Критски. Последованието се състоя в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в гр. Пловдив. С викарния епископ съслужиха ставрофорен свещеноиком Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев – духовни надзорници при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Еленко Йосифов, иконом Роман Арнаучков, храмовото духовенство, свещеници от града и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълниха митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев и смесен състав от пловдивските църковни хорове с диригент Дорис Хофман.

Разтърсващите и тъжни слова на зова към Бога на св. Андрей Критски от Великия покаен канон, прочетени от епископ Арсений и духовниците, откекнаха с необикновена сила тази вечер в храма, изпълнен с благочестиви и христолюбиви миряни. Горещо, искрено и дълбоко покаяние се четеше в очите на присъстващите, които на глас или в себе си, но от дъното на душите си повтаряха заедно с хора: „Помилуй мя, Боже, помулуй мя!” Всеки един можеше да каже:

„Съгреших пред Тебе едничък аз, съгреших повече

от всички, Христе Спасителю: не ме презирай!

Ти си добрият Пастир, потърси мен, агнето,

и не презирай мене, заблудения.”

Духът на покаяние и просбите за прошка за стореното са едни от най-важните условия за пълноценен духовен живот, без които няма как да получим Божията милост. Именно за това говори в своето слово в края на богослужението епископ Арсений, който се обърна към боголюбивия Божи народ с думите:

„Братя и сестри, Великият пост е като път през нашите души. Път, който ние виждаме чрез Христовата светлина и разбираме кой обитава душите ни и какъв плод раждат те. Без Христовата светлина се лутаме като пътници в непрогледен мрак. От мрака изникват един след друг пътища и цели, които ни обсебват и ни влекат след себе си. Ние започваме да се лутаме наляво и надясно, нагоре и надолу, вървейки по тези пътища, следвайки цел след цел. Именно пътят на Христовата светлина, който ни сочи Църквата чрез словата на преподобния Андрей Критски и чрез примера на св. Мария Египетска, ни зове, вървейки по тесния път, но едничкия – светоевангелският път към спасението - да се изкачваме по духовната стълбица, да вървим през пустинята на Великия пост и подпомагани с благодатта на Тайнството Покаяние, да достигнем до Обетованата земя на Възкресението. Христовата светлина да ви просвети и ние да извървим не само останалите дни на Великия пост, но и целия си живот в дух и истина, в любов към истината и в любов към Божието слово. Амин.”

Епископ Арсений преподаде на всички и архипастирския поздрав и благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1252-29032017g-malko-povecherie-s-tzeliya-kanon-na-sveti-andrei-kritski-mitropolitski-hram-sv-vmchtza-marina-gr-plovdiv-.html

 

 

Снимки

Малко повечерие с Великия покаен канон на св. Андрей Критски в ПловдивМалко повечерие с Великия покаен канон на св. Андрей Критски в ПловдивМалко повечерие с Великия покаен канон на св. Андрей Критски в ПловдивМалко повечерие с Великия покаен канон на св. Андрей Критски в ПловдивМалко повечерие с Великия покаен канон на св. Андрей Критски в ПловдивМалко повечерие с Великия покаен канон на св. Андрей Критски в ПловдивМалко повечерие с Великия покаен канон на св. Андрей Критски в ПловдивМалко повечерие с Великия покаен канон на св. Андрей Критски в ПловдивМалко повечерие с Великия покаен канон на св. Андрей Критски в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »