ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Молдовският посланик посети Светейшия патриарх Неофит

30 март 2017 13:01, Отдел "Връзки с обществеността"
Молдовският посланик посети Светейшия патриарх Неофит

„Почувствахме се като един народ от Вашето присъствие и сърдечно отношение” – каза патриарх Неофит в края на срещата с молдовския посланик.

Нeгово Превъзходителство г-н Штефан Горда - извънреден и пълномощен посланик на Република Молдова в Република България, посети днес предстоятеля на Българската православна църква Негово Светейшество патриарх Неофит. Срещата бе по молба на посланик Горда и се състоя в патриаршеския дом.

„Българите трябва да са щастливи, че имат толкова силна Църква, с висок международен авторитет, която здраво стои в православната вяра и е здрава опора за българския народ” – каза Негово Превъзходителство, като поздрави Светейшия патриарх Неофит с номинацията на БПЦ за Нобелова награда за мир. „За жалост, днес християнска Европа се е отдалечила от своите корени и други ценности са изместили евангелските” – допълни той.

В хода на разговора, преминал в сърдечен тон, бе подчертано, че България и Молдова са исторически свързани от векове, че там са намерили добър прием мнозина бежанци, наши сънародници, а днес човекопотокът е в обратна посока – мнозина граждани на Молдова идват в България, за да се учат, да работят и за туризъм - 216 хиляди молдовци са посетили България само през изминалата година.

Двете страни си припомниха, че нашите освободителните борби са тясно свързани с Молдова - там е формирано българското опълчение, от Кишинев, тръгват да освобождават страната ни първите руски части, съпровождани от български опълченци и молдовски доброволци, там е прогласен манифеста на цар Александър ІІ за обявяването на Освободителната Руско-Турска война.

Г-н посланикът изтъкна, че днес молдовските граждани с български произход наброяват 2% от населението на страната, те пазят своето българско самосъзнание, имат свои храмове, възможност да изучават родния си език и традиции. Той благодари за доброто богословско образование, което получават ученици и студенти от Молдова в нашите богословски школи и подчерта важността на добрите и оживени отношения между Българската православна църква и православната църква в Молдова.

Двете страни изразиха надежда, че сътрудничеството в областта на икономиката, културата, туризма между двете страни ще стане още по-оживено и обсъдиха възможността за активиране на поклонническия туризъм.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Молдовският посланик посети Светейшия патриарх НеофитНeгово Превъзходителство г-н Штефан Горда - извънреден и пълномощен посланик на Република Молдова в Република БългарияМолдовският посланик посети Светейшия патриарх Неофит
« предишна новинаследваща новина »