ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Среща на Светейшия патриарх Неофит с адвокат Моше Алони - инициатор за номинацията на БПЦ за Нобелова награда за мир

30 март 2017 18:01, Отдел "Връзки с обществеността"
Среща на Светейшия патриарх Неофит с адвокат Моше Алони - инициатор за номинацията на БПЦ за Нобелованаграда за мир

„За мен е чест да целуна ръката на предстоятеля на Българската православна църква, онази Църква, защитила българските евреи във времена, в които не е било трудно човек да изчезне, да бъде убит” – каза адвокат Моше Алони - един от инициаторите за номинирането на БПЦ за Нобелова награда за мир - при срещата си с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

„Целият свят и нашите управници трябва да знаят какво е истинско християнство, засвидетелствано от българските архиереи в тежки времена, да разбере какво е човещина, и номинацията на Българската църква за Нобелова награда за мир ни даде повод да популяризираме този безпрецедентен пример.” – допълни той, като заяви, че какъвто и да е резултатът от тази номинация, главната цел вече е постигната, защото хора от цял свят са научили за героизма на БПЦ при спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Адвокат Алони сподели колко много писма получава от цял свят в подкрепа на тази номинация и в израз на уважение и възхищение от Българската православна църква.

Нейното дело бе окачествено като значим факт не само за българската история, а и за историята на човечеството. Пример за отстояване на исконните човешки ценности при всички обстоятелства, за достойнство, принципност, героизъм и човеколюбие към всеки ближен независимо от народността и вярата му. Пример за това, че в смутни времена ескалира човешката низост, но и човешкото благородство, защото това са времена – предел, времена – проверка.

В срещата взеха участие и Негово Преосвещенство Мелнишки еп. Герасим, гл. секретар на Светия Синод, протосингелът на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, доц. д-р Екатерина Дамянова, преподавател по Библейска археология в Богословския факултет на СУ и др.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Среща на Светейшия патриарх Неофит с адвокат Моше Алони - инициатор за номинацията на БПЦ за Нобелованаграда за мирСливенската Света митрополия и  община Бургас с любезното съдействие на Пловдивската Света митрополия, и Пловдивската Православна телевизия  ви канят на безплатната прожекция  на филма  „Светителят хирург”, разказващ за живота и великите открития в медици
« предишна новинаследваща новина »