ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Смесеният хор при Врачанската епархия ще гостува в Стара Загора и Казанлък

30 март 2017 18:37, Старозагорска митрополия
 Смесеният хор при Врачанската епархия ще  гостува в Стара Загора и Казанлък

Смесеният хор "Св. Софроний епископ Врачански" при Врачанската епархия ще гостува в Стара Загора и Казанлък.

Първият концерт ще бъде на 31 март след съборния акатист на Пресвета Богородица в храм „ Св.Богородица“в Стара Загора. На 1 април е концертът в Казанлък в храм „Св.Йоан Предтеча“,също непосредствено след вечерното богослужение.

Хорът ще представи църковни песнопения. Диригент ще бъде Старозагорският митрополит Киприан. Концертът се посвещава на Възкресение Христово и е част от програмата на Старозагорска митрополия за големия християнски празник.

Хорът е създаден през 1987 година във връзка с честването на 250-та годишнина от рождението на Св. Софроний епископ Врачански.

От основаването си до днес Представителният хор е изнесъл много концерти в страната и чужбина. Гостувал е с концерти в Чехия, Унгария, Македония, Гърция, Турция, Румъния. През 2012 изнася концерти в италианските градове Кротоне и Катандзаро с Реквием от Моцарт, а през 2014 г. отново се връща на италианска сцена с концерти във Верона.

Хорът е награден със специални отличия от Светия Синод на БПЦ, орден "Св.Св.Кирил и Методий"-втора степен и орден "Св. Софроний еп. Врачански"-първа степен.

Лауреат е на Фестивала на руската църковна песен (София, 2002), на Международния конкурс "Пееща душа" в Полша през 2003, носител е и на голямата награда от Международен фестивал на православната музика "Достойно ест" в Поморие и на други отличия.

 

 

« предишна новинаследваща новина »