ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Дяконско ръкоположение в столичния храм "Св. Андрей Първозвани"

02 април 2017 10:30, Софийска митрополия
Дяконско ръкоположение в столичния храм "Св. Андрей Първозвани"

На Акатистова събота, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, ръкоположи в дяконски чин Георги Николачков.

В светата служба участваха столични свещеници воглаве с предстоятеля на храма свещеник Стилиян Табаков. Новоръкоположеният дякон Георги Николачков е роден на 12 януари 1978 г. в с. Самораново, община Дупница. Завършил е Химикотехнологичния и металургичен университет в София, а през 2012 г. завършва и паралелния курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", като понастоящем е възпитател в духовното училище.

След ръкоположението Мелнишкият епископ Герасим се обърна със слово, в което каза, че за да се подвизава човек, "той трябва да се отрече от себе си. Това е направила св. Мария Египетска - отрекла се от себе си. До голяма степен това е направила и св. Богородица, когато се съгласила и казала на св. архангел Гавриил: "нека ми бъде според думата ти. Ето рабинята Господня". В този момент св. Богородица се отказала от себе си като човек. Отказала се от своя земен живот и от това, което тя би могла да преживее и придобие на земята, за да стане хранилище на Св. Дух и да се удостои да роди Сина Божи, който да стане един от нас и да живее с нас, та днес всички ние да се наричаме християни".

Епископ Герасим каза още, че сърцата на всички са изпълнени с голяма радост, защото в първата степен на свещенството бе възведен новоръкоположеният дякон Георги Николачков. "Обръщам се към него, като му пожелавам много благодатни сили от Господа и Св. Дух да бъде всякога с тебе, отче, за да те подкрепя в нелекото служение и дяконско, и свещеническо. Вярно да преподаваш словото на Иисус Христос, защото Той Си придоби тази Църква на земята със Своята кръв", каза още епископ Герасим.

Тържественото богослужение завърши с водосвет, който по традиция се извършва на всяко първо число от месеца в столичния храм "Св. Андрей Първозвани".

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Дяконско ръкоположение в столичния храм "Св. Андрей Първозвани"Дяконско ръкоположение в столичния храм "Св. Андрей Първозвани"Дяконско ръкоположение в столичния храм "Св. Андрей Първозвани"Дяконско ръкоположение в столичния храм "Св. Андрей Първозвани"Дяконско ръкоположение в столичния храм "Св. Андрей Първозвани"Дяконско ръкоположение в столичния храм "Св. Андрей Първозвани"Дяконско ръкоположение в столичния храм "Св. Андрей Първозвани"Дяконско ръкоположение в столичния храм "Св. Андрей Първозвани"Дяконско ръкоположение в столичния храм "Св. Андрей Първозвани" Дяконско ръкоположение в столичния храм "Св. Андрей Първозвани" Дяконско ръкоположение в столичния храм "Св. Андрей Първозвани" Дяконско ръкоположение в столичния храм "Св. Андрей Първозвани" Дяконско ръкоположение в столичния храм "Св. Андрей Първозвани" Дяконско ръкоположение в столичния храм "Св. Андрей Първозвани" Дяконско ръкоположение в столичния храм "Св. Андрей Първозвани" Дяконско ръкоположение в столичния храм "Св. Андрей Първозвани" Дякон Георги НиколачковДяконско ръкоположение в столичния храм "Св. Андрей Първозвани"
« предишна новинаследваща новина »