ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни Воден

02 април 2017 10:33, Пловдивска митрополия
Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни Воден

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави на 31 март богослужебното последование Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в храм „Успение Богородично” в асеновградския квартал Горни Воден. Последованието се състоя пред прочута светиня - чудотворната икона с образа на Божията Майка Света Богородица – "Златна ябълка”. Молитвено участие взеха Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений, първи викарий на митрополита, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов – протосингел при Пловдивска митрополия, свещоноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев – архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, храмовото духовенство и свещеници от епархията. Красивите песнопения изпълни ангелогласно митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай бе посрещнат в двора на храма от множество миряни, сред които имаше и много щастливи майки с деца, някои от които родени по застъпничеството и молитвите на нашата Небесната Владичица Пресвета Богородица. От векове тя дарява милостиво благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи и рожби на семейства на благочестиви християни. Пред нейния чудотворен образ първата статия от Богородичния акатист прочете ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев, втората – ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов, третата - Знеполският епископ Арсений, четвъртата – Високопреосвещеният митрополит Николай. В храма отекнаха онези думи, изпяти някога от жителите на Константинопол след чудодейното им спасение по молитвите на Божията Майка:

„На тебе, Богородице, Поборница-воевода, ние, твоите раби, след като се избавихме от злини, пеем победни и благодарствени песни. И понеже имаш непобедима сила, от всякакви опасности ни освободи, та велегласно да ти пеем: радвай се, Невесто неневестна!”

В края на богослужението архипастирят на Пловдивска епархия се обърна към всички с думите:

„Боголюбиви братя и сестри, чувствате ли това, което почувствах аз тая благодатна вечер? Не почувствахте ли душите си прегърнати в майчинската милувка на благодатната Небесна Царица – Божията Майка и наша Майка, Пресвета Боогородица - Пътеводителка? Не почувствахте ли нейната благодатна сила, когато се докосна до сърцата ни и те се изпълниха с молитвено умиление и душевен възторг. И ние със сърцата си, застанали пред чудотворния образ на Божията Майка, викнахме многократно към нея: „Радвай се, Невесто неневестна!” Не почувствахте ли твърда, християнска надежда, тъй както и жителите на древния Константинопол били уверени, че по молитвите на Богоматер, Бог няма да допусне сарацините да превземат града им. Утвърдени в християнската надежда, която е велика добродетел, не посрамила никого досега, ние сме уверени, че Бог, по молитвите на Пресвета Богородица с нейния благодатен покров и помощ, не ще позволи врагът на нашето спасение да разруши крепостта на душата ни, за да нахлуе вътре и я превземе.”

Митрополит Николай пожела на всички оставащото благодатно време на Великия пост да премине угодно Богу и спасително за тях.

Десетки души останаха вътре през цялата нощ, за да насочат душите и сърцата си към Пресвета Богородица, молейки усърдно за Нейната безкрайна милост, помощ и закрила.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1253-31032017g-malko-povecherie-s-tzeliya-bogorodichen-kanon-i-akatist-v-hram-uspenie-bogorodichno-kv-gorni-voden-asenovgrad.html

 

 

Снимки

Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни ВоденМалко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в Горни Воден
« предишна новинаследваща новина »