ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна събота

02 април 2017 12:37, Пловдивска митрополия
Архиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна събота

На 1 април, петата събота на Великия пост, когато почитаме с акатистна похвала Света Богородица, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай по древна традиция възглави архиерейска св. Литургия в храм „Успение Богородично” в асеновградския квартал Горни Воден. С митрополита съслужиха Знеполският епископ Арсений, първи викарий на митрополита, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов – протосингел при Пловдивска митрополия, свещоноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев – архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, енорийският свещеник Живко Николов, свещеници от епархията, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Стотици миряни от всички краища на Пловдивска епархия пристигнаха за празника, посветен на една от най-големите православни светини – чудотворната икона „Пресвета Богородица – Благодатна”, известна още и като „Златна ябълка”, по чиято милост са станали и продължават да стават в наши дни безброй чудеса. Благочестивите и признателни християни бяха изненадани от велепието на Божия дом – напълно обновен след основен ремонт, с укрепена конструкция, повдигнат купол и реставриран иконастас. След края на Великото славословие Високопреосвещеният митрополит Николай отслужи чина обновление на храма. За четец и певец на Българската православна църква бе постриган Марко Яворов, студент в Православната духовна академия „Св. св. Кирил и Методий” - гр. Пловдив.

С едно сърце и една душа верният Божи народ изповяда Символа на вярата и Господнята молитва „Отче наш...”. В края на богослужението митрополит Николай се обърна с архипастирско слово към всички, в което припомни за чудодейното зачеване на жена, описано в синаксара на Ананий Клинис от 1765 г., която за благодарност украсила иконата с ябълка от злато. Владиката каза още:

„Чрез тази свята и чудотворна икона Пресветата Божия Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни и благодатни изцеления на душевни и телесни недъзи. Съвсем наскоро Бог ни споходи да отпразнуваме светлия празник на Благовещение, в който се възвести на цялата вселена великата тайна на Боговъчеловечването. Бог в своята безгранична любов към човека, когото сътвори по Свой образ и подобие с много, много любов, същия човек, който пренебрегна спасителната Му воля, потъпка Божия закон, наруши Божието установление и извърши грях. Като следствие на това беззаконие на нашите прародители Адам и Ева, човекът беше изгонен от Рая. Грехът е несъвместим с Бога. И ето, в денят на Благовещението възвести се радостната вест, че ще дойде на земята Царят на мира, Който да примири човека с Бога, ще слезе на земята Лекарят на лекарите, Който да изцери всяка болест и немощ у човека, че ще се роди, ще се въплъти второто Лице на Светата Троица – Божието Слово, за да ни спаси. В цялото дело на спасението на човешкия род, в този премъдър, промислителен план Божий за спасението на човека особено място заема Пресвета Богородица – света Дева Мария. Честити и благословени сме ние, българите, че в нашия живот облажаваме Небесната Царица – Божията Майка. Честити и благословени от Бога сме, че я имаме сред нас чрез Нейните дивни икони – благодатни, чудотворни образи, до които пътищата са утъпкани. Векове наред са идвали, идват и ще идват хиляди и милиони човеци, за да облъхнат с въздишките на своите молитви тия благодатни образи на света Богородица. Убеден съм, че вие лично я познавате, вие сте се срещали с нея, вие сте се докоснали до нейната майчина милувка, казали сте каквото ви сърце желае, и сте убедени, че тя е чула молитвата ви. Тя никого не е върнала с неудовлетворена просба. Света Богородица има особена мисия сред човечеството. Възкачила се по стълбите на добродетелта, тя непрестанно стои пред престола на Своя Син и наш Бог, за да възнася молитвите си за нас. 2000 години тя моли Своя Син за нас, човеците, за всички, които прибягват към нея, та по нейните молитви Бог да дари здраве на болните, утеха на наскърбените, храна на гладните, одежди на голите, справедливост на несправедливо осъдените, да дари спасение на верните християни.”

Митрополит Николай подчерта, че днес празникът е двоен, защото преди една година този храм беше пред срутване. Владиката изказа своята благодарност към архиерейския наместник ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев и на енорийския свещеник Живко Николов за положения труд и усилия, както и на основните дарители, реставратори и на всички, допринесли за обновяването и благоукрасяването на храма. Архиереят награди с грамоти и икони Васил и Веляна Узунджови, деца на семейство реставратори, които имат основен принос за благоукрасата на храма. Митрополит Николай награди също г-жа Николина Стоянова, г-жа Татяна Петрова, г-н Вакрил Запрянов и семейство Кехайови и отличи с офикия „протойерей” енорийския свещеник отец Живко.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

След края на богослужението стотиците миряни изчакаха чинно реда си, за да се поклонят на чудотворната икона с образа на Божията майка и да възнесат сърдечно молитвите си към Небесната Царица.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1254-01042017g-akatistova-sabota-chudotvorna-ikona-zlatna-yabalka-arhiereiska-sveta-liturgiya-v-hram-uspenie-bogorodichno-kv-gorni-voden-v-asenovgrad.html

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна съботаАрхиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна съботаАрхиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна съботаАрхиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна съботаАрхиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна съботаАрхиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна съботаАрхиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна съботаАрхиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна съботаАрхиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна съботаАрхиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна съботаАрхиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна съботаАрхиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна съботаАрхиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна съботаАрхиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна съботаАрхиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна съботаАрхиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна съботаАрхиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна съботаАрхиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна съботаАрхиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна съботаАрхиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна съботаАрхиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна съботаАрхиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна съботаАрхиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна съботаАрхиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна съботаАрхиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна съботаАрхиерейска св. Литургия в храма "Успение Богородично" в Горни Воден на Акатистна събота
« предишна новинаследваща новина »