ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено богослужение с дяконско ръкоположение в Лом

02 април 2017 19:47, Видинска митрополия
Тържествено богослужение с дяконско ръкоположение в Лом

На 2 април, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, в съборния храм „Успение Богородично“, гр. Лом, бе отслужена тържествена Архиерейска света Литургия.

Светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.

В тържествената света Василиева Литургия съслужиха още: архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия, свещеник Евгени Калайджиев, архиерейски наместник на Ломска духовна околия, йеромонах Аверкий, йеромонах Михаил и йеродякон Вартоломей.

Молитвените песнопения на богослужението изпълни архимандрит Евтимий, а благолепието на молитвеното тържество подготви йеромонах Максим.

Светата Литургия за 5 Неделя от Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска, бе украсена и от благодатно и изключително събитие - ръкоположение в първата благодатна степен на свещенството - дякон - на монах Нестор, който бе постриган в монашество през месец декември 2016 г. и изпълняваше послушание да се грижи за ломския храм на света Богородица.

По време на светата Литургия, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, с благословението на Видинския митрополит Дометиан, възложи ръце и ръкоположи монах Нестор за дякон на светата ни Българска православна църква.

Преди и след ръкоположението, епископ Поликарп в своето слово поощри младия духовник и му пожела Бог да му даде сили, здраве, дълголетие, мъдрост и разум, та да бъде достоен свещенослужител, за радост на Църквата, за радост на Видинска митрополия, за радост и утеха на ломчани, които имат нужда от духовна подкрепа и добри духовни примери.

След светата Литургия епископ Поликарп подари на новия йеродякон икона с образа на св. Арсений Кападокийски с пожеланието да върви по духовните стъпки на този скромен, смирен и изпълнен с Божия благодат духовник.

Той благодари на отците съслужили в светата Литургия, и се помоли Бог да ги възнагради за усърдието, любовта и всеотдайността им пред Божия престол. В благодатните думи след тържеството бяха прикрепени и поучителни моменти от живота и делото на св. Мария Египетска, която особено се почита в петата неделя от Великия пост, както и бяха засегнати важни моменти от Евангелското четиво, което се чете на този ден. Епископ Поликарп припомни, че всички ние сме призвани да се отърсваме от греховността и да възрастваме в Бога, по примера на св. Мария Египетска, както и да желаем да послужим на хората, а не да ни служат. Да бъдем потребни на хората около нас, като даваме добрия пример на служението.

Епископ Поликарп бе приветстван с благодарствени думи от новия йеродякон, който с преклонение и възторг прие дяконското служение с духовното обещание, че ще бъде верен и според силите си достоен свещенослужител. Йеродякон Нестор изказа и благодарност към своя духовен отец архимандрит Антим за любовта му и подкрепата, които му оказва в духовния живот. Той благодари и на вярващите в храма за подкрепата и уважението, с които го даряват.

Всички присъстващи в храма, след тържественото богослужение, поздравиха новия йеродякон и получиха икона с образа на св. Екатерина за здраве и благословение.

 

За повече снимки посетете http://bit.ly/2ntT4uV

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »