ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Освещаване на нов храм и архиерейска св. Литургия в с. Куртово

02 април 2017 19:34, Пловдивска митрополия
Освещаване на нов храм и архиерейска св. Литургия в с. Куртово

С нов прекрасен храм, посветен на св. Йоан Кръстител, Предтеча Господен, се сдоби богоспасяемата Пловдивска епархия на 2 април, Пета Неделя на Великия пост - на св. Мария Египетска. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Знеполският епископ Арсений, първи викарий на митрополита, отслужи чина на освещаване на храм и първата божествена св. Литургия в новия храм „Св. Йоан Предтеча” в с. Куртово, Карловска духовна околия. В съслужение с викарния епископ бяха ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев – духовни надзорници при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Марко Марков, архиерейски наместник на Карловска духовна околия, свещеник Николай Краев – председател на храма и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Повече от половината от всичките 230 жители на селото, разположено между Стара планина и Средна гора, присъстваха с радост и трепет на чина на освещаването и първата св. Литургия в чакания много години нов дом Господен. Сред тях бе и кметът на с. Куртово г-н Станимир Станчев. В неголемия, но изящен храм с красив резбован иконостас и камбана, взета от предишния храм, за първи път се чуха молитви и красиви песнопения, Символът на вярата и „Отче наш...”, което развълнува и просълзи много от благочествивите християни. В края на богослужението епископ Арсений се обърна към тях със слово за Божията милост и значението на храма, в което каза:

„Бог всичко е направил премъдро. Всичко е сътворил непостижимо. Всичко е създал величествено. Всичко разумно възпява славата Му, прекланя се пред величието Му и изповядва премъдростта Му. И ето днес, Петата Неделя на Великия пост всички вие, жителите на с. Куртово, изживявате духовни трепети, защото от днес ще имате храм Божий, дом на Живия Бог. Може ли при това велико църковно събитие в това село да не възкликнем всички ние: „Слава Тебе, Боже, Благодетелю наш, вовеки!" Храмът е свято и необикновено място. Тук идват онези, които търсят утеха, насърчение, онези, които просят изцеление или молят Бога за всяко благо в своя живот. Когато влезем в храма благоговейно и застанем молитвено, ние няма да се научим на какво разстояние се намира Земята от Слънцето и как да се предпазим от гръмотевиците, но ще узнаем колко далеч стои падналият в грехове човек от Бога. Ще се научим как да се предпазваме от справедливите удари на небесното правосъдие. Когато влезем в храма, няма да се задълбочаваме в дълбочината на планинските недра или безбрежността на морето за намиране и придобиване на скъпоценности в тях, но със сигурност ще се научим как да вникнем в собственото си сърце, за да търсим и намерим съкровището на чистата любов към Бога и перлите на светата молитва. В храма Божий няма да научим чужди езици, но със сигурност ще се отучим от езика на лъжата, клеветата, коварството и в пълнота ще познаем езика, с който ние трябва да общуваме с Бога. Храмът излъчва небесна, а не земна светлина, защото храмът просвещава и освещава всеки човек. Той е място за всеки, който искрено търси Бога. В храма ние се очистваме от първородния грях чрез светото Тайнство Кръщение и придобиваме благодатта на опрощението чрез светото Тайнство Покаяние. В Божия дом ние се причастяваме с истинските Тяло и Кръв Христови, които ни даруват вечен живот и ни съединяват с Господа Иисуса Христа. Тук, в храма, се поддържа бодър човешкият дух и се запазва религиозното чувство. В днешното усилно и тревожно време ние се нуждаем от често посещение в храма. Това облагородява човешката душа и я насочва към небесните простори. В храма ние сме водени след раждането си и представяни на Бога. През целия си живот посещаваме храма, за да се ползваме от светите Тайнства. В храма сме и когато трябва да поемем по вечния път към Бога след смъртта. Храмът е небето на земята – благодатно място на Божието присъствие, в което се извършва великото Тайнство на светата Евхаристия.”

Епископ Арсений преподаде отеческата благодарност и архипастирския благослов на правоправещия архиерей на Пловдивска епархия – Високопреосвещения митрополит Николай и от негово име благодари на всички, които са се потрудили за изграждането и благоукрасата на този прекрасен храм.

Многолетствие провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1255-02042017g-osveshtavane-na-hram-i-arhiereiska-sv-liturgiya-v-hram-qsv-ioan-predtechaq-s-kurtovo-karlovska-duhovna-okoliya.html

 

 

Снимки

Освещаване на нов храм и архиерейска св. Литургия в с. КуртовоОсвещаване на нов храм и архиерейска св. Литургия в с. КуртовоОсвещаване на нов храм и архиерейска св. Литургия в с. КуртовоОсвещаване на нов храм и архиерейска св. Литургия в с. КуртовоОсвещаване на нов храм и архиерейска св. Литургия в с. КуртовоОсвещаване на нов храм и архиерейска св. Литургия в с. КуртовоОсвещаване на нов храм и архиерейска св. Литургия в с. КуртовоОсвещаване на нов храм и архиерейска св. Литургия в с. КуртовоОсвещаване на нов храм и архиерейска св. Литургия в с. КуртовоОсвещаване на нов храм и архиерейска св. Литургия в с. КуртовоОсвещаване на нов храм и архиерейска св. Литургия в с. КуртовоОсвещаване на нов храм и архиерейска св. Литургия в с. КуртовоОсвещаване на нов храм и архиерейска св. Литургия в с. КуртовоОсвещаване на нов храм и архиерейска св. Литургия в с. КуртовоОсвещаване на нов храм и архиерейска св. Литургия в с. Куртово
« предишна новинаследваща новина »