ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнично богослужение за храмовия празник на параклиса „Св. Константин и Елена” – с. Звезда, Поповска дух. околия

25 май 2010 13:36, Русенска митрополия
Празнично богослужение за храмовия празник на параклиса „Св. Константин и Елена” – с. Звезда, Поповска дух. околия

На 21 май, когато светата ни Църква празнува паметта на св. равноапостолни Константин и Елена, тържествено богослужение по повод храмовия празник на едноименния параклис с аязмо в поповското село Звезда отслужи Негово Преосвещенство Месемврийският епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит. В празничното богослужение участие взеха още: архимандрит Серафим, който от началото на месец май е клирик на Русенска епархия и енорийски свещеник в гр. Попово, свещ. Росен Ангелов от с. Славяново и енорийският свещеник Йордан Калчев от гр. Попово, кв. "Сеячи".

При тържественото биене на камбаните Негово Преосвещенство бе посрещнат от енорийския свещеник Йордан Калчев, гостуващите свещенослужители и миряните при пеене на „Владику и священноначалника”. Много хора се бяха стекли да почетат това духовно тържество и да почерпят от целебните води на аязмото, което се намира в красива хълмиста местност в покрайнините на селото. След довършване чина на празничната утреня високопреподобният архимандрит Серафим даде начало на св. Литургия. На клира пяха свещ. Юлиан Стефанов, Милен Бакалов и група миряни от кв. "Сеячи".

В края на св. Литургия епископ Иаков произнесе проповед, в която подчерта голямата роля на св. цар Константин Велики и майка му Елена за признаването на християнството за равноправна религия в Римската империя и укрепването на св. Църква, заради което и Църквата е признала делото им за равно на апостолско.

След това беше извършен водосвет за здраве и осветен принесеният от жителите корбан. Присъстващите християни бяха поканени в местното читалище, където за всички беше даден празничен обяд. Той беше уважен от представители на местната власт в лицето на заместник-кмета от Община Попово Владимир Иванов и кмета на с. Звезда Айледин Мехмедов.

По молитвите на св. равноапостолни Константин и Елена, Господи Иисусе Христе Боже наш, помилуй нас!

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Празнично богослужение за храмовия празник на параклиса „Св. Константин и Елена” – с. Звезда, Поповска дух. околияПразнично богослужение за храмовия празник на параклиса „Св.Константин и Елена” – с. Звезда, Поповска дух. околияПразнично богослужение за храмовия празник на параклиса „Св.Константин и Елена” – с. Звезда, Поповска дух. околияПразнично богослужение за храмовия празник на параклиса „Св. Константин и Елена” – с. Звезда, Поповска дух. околияПразнично богослужение за храмовия празник на параклиса „Св. Константин и Елена” – с. Звезда, Поповска дух. околияПразнично богослужение за храмовия празник на параклиса „Св. Константин и Елена” – с. Звезда, Поповска дух. околияПразнично богослужение за храмовия празник на параклиса „Св. Константин и Елена” – с. Звезда, Поповска дух. околияПразнично богослужение за храмовия празник на параклиса „Св. Константин и Елена” – с. Звезда, Поповска дух. околияПразнично богослужение за храмовия празник на параклиса „Св. Константин и Елена” – с. Звезда, Поповска дух. околияПразнично богослужение за храмовия празник на параклиса „Св. Константин и Елена” – с. Звезда, Поповска дух. околияПразнично богослужение за храмовия празник на параклиса „Св. Константин и Елена” – с. Звезда, Поповска дух. околияПразнично богослужение за храмовия празник на параклиса „Св. Константин и Елена” – с. Звезда, Поповска дух. околияПразнично богослужение за храмовия празник на параклиса „Св. Константин и Елена” – с. Звезда, Поповска дух. околияПразнично богослужение за храмовия празник на параклиса „Св. Константин и Елена” – с. Звезда, Поповска дух. околияПразнично богослужение за храмовия празник на параклиса „Св. Константин и Елена” – с. Звезда, Поповска дух. околияПразнично богослужение за храмовия празник на параклиса „Св. Константин и Елена” – с. Звезда, Поповска дух. околияПразнично богослужение за храмовия празник на параклиса „Св. Константин и Елена” – с. Звезда, Поповска дух. околияПразнично богослужение за храмовия празник на параклиса „Св. Константин и Елена” – с. Звезда, Поповска дух. околияПразнично богослужение за храмовия празник на параклиса „Св. Константин и Елена” – с. Звезда, Поповска дух. околияПразнично богослужение за храмовия празник на параклиса „Св. Константин и Елена” – с. Звезда, Поповска дух. околияПразнично богослужение за храмовия празник на параклиса „Св. Константин и Елена” – с. Звезда, Поповска дух. околияПразнично богослужение за храмовия празник на параклиса „Св.Константин и Елена” – с. Звезда, Поповска дух. околия
« предишна новинаследваща новина »