ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Мелнишкият епископ Герасим отслужи великопостното последование “Пасия” в Руския храм-подворие

03 април 2017 19:53, Софийска митрополия
Мелнишкият епископ Герасим отслужи великопостното последование “Пасия” в Руската църква

В неделния ден на 2 април Негово Преосвещенство Мелнишкият еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ отслужи в Руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“ великопостното чинопоследование „Пасия“.

Това е богослужебно установление, съставено през ХVII в. от Киевския митрополит светител Петър (Могила), създател на много литургични форми. То е залегнало в типика на Руската православна църква през ХХ в. като първоначално било изпълнявано в южните области на Русия, впоследствие и повсеместно.

„Пасията" (на лат. „страдание“) се изпълнява 4 пъти в годината (според броя на евангелистите), последователно, в неделните дни на Великия пост, след Неделя Православна.Тези богослужби спомнят за спасителните страдания на Господ Иисус Христос и напомнят на християните за жертвата, която Месия е направил за нас хората, като същевременно с това има за цел духовно да укрепява вярващите в дните на продължителния Велик пост.

На всяка Пасия, след като бъде отслужена велика вечерня, се изпълнява Акатист на Христовите страдания и се прочитат евангелските повествования за последните Божествени страдалчески дни. На първата се чете: 26 - 27 гл. от св. Матей, на втората: 14 -15 от св. Марк, на третата: 22 - 23 от св. Лука, на четвъртата: 18 и 19 от св. Йоан Богослов.

Негово Преосвещенство еп. Герасим тържествено бе посрещнат в храма и сърдечно приветстван от архимандрит Филип, настоятел на Руския храм- подворие. Той благослови присъстващите и даде начало на великопостната богослужба. Заедно с него съслужиха архимандрит Филип, свещениците Дилян Цветков, Димитър Тухчиев и Николай Купчийски.

Благоуханието на тамяна, ритмичният звук на кадилницата, запалените свещи- единствената светлина в храма се редуваше с трогателните слова на Акатиста, умилителното пение на храмовите певци и изразителното четене на духовниците. Застанало пред Христовия кръст, църковното изпълнение се молеше, покланяше и мълвеше: „Слава, страстем Твоим, Господи!“

Кулминация и същевременно завършек на богослужбата бе прочитането на евангелския текст на св. апостол и евангелист Йоан, впечатляващо изпълнен от еп. Герасим на църковно- славянски език. Умилителното последование в унисон с прекрасните изпълнения на храмовия хор завърши, а вярващите със земни поклони и целувание засвидетелстваха своята любов и преданост към Спасителя.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Мелнишкият епископ Герасим отслужи великопостното последование “Пасия” в Руската църкваМелнишкият епископ Герасим отслужи великопостното последование “Пасия” в Руската църкваМелнишкият епископ Герасим Великопостното последование “Пасия” в Руската църкваВеликопостното последование “Пасия” в Руската църкваМелнишкият епископ Герасим отслужи великопостното последование “Пасия” в Руската църкваМелнишкият епископ Герасим отслужи великопостното последование “Пасия” в Руската църкваМелнишкият епископ Герасим отслужи великопостното последование “Пасия” в Руската църква
« предишна новинаследваща новина »